Siirry sisältöön

HUS: Aborttilaki muuttuu – 1.9. alkaen asiakas voi olla suoraan yhteydessä keskeytyksiä hoitaviin yksiköihin

Lääkäri pitää sairaalavuoteella olevaa potilasta kädestä ja lohduttaa potilasta.

Syyskuun alusta raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa ja 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö.

Suomen raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, eli aborttilaki, muuttuu 1.9.2023 alkaen. Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa, eli asiakkaalle tulee yksi lääkärikäynti vähemmän. Lisäksi 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö. Lakimuutoksen taustalla on potilaan itsemääräämisoikeuden lisääminen.

Lakimuutos ei koske yli 12 viikkoa kestäneitä raskauksia.

Raskaudenkeskeytystä toivova HUSin alueen asiakas voi olla suoraan yhteydessä oman alueen HUS Naistentautien poliklinikkaan, myös raskaudenkeston ollessa yli 12 viikkoa. Jos on vielä epävarma päätöksestään ja kaipaa pohdintaa ja tukea, potilas voi olla yhteydessä omaan terveysasemaansa.

Vantaan ja Keravan alueen potilaita pyydetään olemaan yhteydessä ehkäisyneuvolaan, jossa jatkossa hoidetaan myös raskaudenkeskeytyksiä.

Lakimuutos vaikuttaa vain hoitoon pääsyyn. Se ei vaikuta raskaudenkeskeytykseen toimenpiteenä.

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen keskustelutukea voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta tai avoterveydenhuollosta.

Keskeytyksiä hoitavien HUSin yksiköiden yhteystiedot ja lisätietoa raskaudenkeskeytyksistä löytyy verkkosivuiltamme osoitteesta: