Siirry sisältöön

Infektio- ja tartuntatautiyksikkö

Yksikkömme organisoi, seuraa ja valvoo kuntalaisten hoitoon liittyvien infektioiden, mikrobien ja tartuntatautien torjuntatyötä. Lisäksi ohjaamme ja neuvomme tartuntatautien torjunnassa sekä koulutamme sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Yksikkömme organisoi, seuraa ja valvoo kuntalaisten hoitoon liittyvien infektioiden, mikrobilääkeresistenttien mikrobien ja tartuntatautien torjuntatyötä. Ohjaamme ja neuvomme asiakkaita, potilaita ja kuntalaisia tartuntatautien torjunnassa sekä koulutamme sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Teemme epidemioiden selvitystyötä ja laajojen epidemioiden ennaltaehkäisyä. Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden torjunnassa ja hallinnassa teemme yhteistyötä elintarvikevalvonnan kanssa.

Nelostestin (pocABRC) ja Covid-19-testin näytteenotto asumispalvelussa

Kun viet yksiköstä esimerkiksi influenssa- tai koronanäytteitä Huslabiin, tarvitset Huslabin kuittauslomakkeen. Toinen kappale jää näytteiden mukana Huslabiin, toinen kappale jää yksikköön. Saat lomakkeen tulostettua alta:

Koronatapaus, koronaepidemia tai influenssaepidemia asumispalveluyksikössä

Rokotukset ja matkailijoiden rokotusneuvonta

Aikuisten rokotuksista sekä matkailijoiden rokotusneuvonnasta sovitaan oman terveysaseman kanssa. Rokotustarve on syytä selvittää riittävän ajoissa, mieluiten jo noin 2 kk ennen matkaa.

Riskityötä tekevien henkilöiden terveydentilan selvitys salmonellatartunnasta

Elintarvike- ja muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset terveydentilan selvityksiä tehdään terveysasemien etävastaanotolla sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Työtä edeltävän kuukauden aikana tai työsuhteen aikana matkailuun liittyvässä tai kuumeisessa kotoperäisessä ripulitaudissa otetaan näyte, josta tutkitaan taudinaiheuttaja. Oireisena ei saa tehdä riskityötä. Mikäli on päädytty näytteenottoon, tulee odottaa näytteen tulos ennen työhön paluuta. Työpaikoilla saattaa olla omia selvitys- ja näytteenottokäytäntöjä oman työterveyshuollon kautta.

Tartuntatautien vastustamistyö on kuntayhtymän (myöhemmin hyvinvointialueen) tehtävä. Sen on järjestettävä terveystarkastuksia tartuntatautien ehkäisemiseksi.  

COVID-19 ja influenssa esiintyvät epidemiana samanaikaisesti ja taudinkuvat muistuttavat toisiaan. Niitä ei voi luotettavasti erottaa toisistaan ilman testausta. Jos 3 vuorokauden aikana yksikössä sairastuu 3 tai useampi asukas samantyyppisin oirein, yksikössä on toimenpiteitä vaativa osastoepidemia. Ensisijaisesti epäillään COVID-19- tai influenssaepidemiaa, mutta myös mm. RSV ja adenovirus voivat aiheuttaa epidemioita.