Siirry sisältöön

Muutoksen tekijän muistilista

Poimi tästä muistilistasta talteen hyvät vinkit muutoksen kohtaamiseen!

Elämme keskellä yhtä Suomen historian suurimmista hallinnollisista uudistuksista: sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut siirtyvät 1.1.2023 hyvinvointialueille. Henkilöstön näkökulmasta se on toki kiinnostava uudistus alallamme, mutta myös iso muutos työelämässämme. Poimi tästä muutoksen tekijän muistilistasta talteen hyvät vinkit muutoksen kohtaamiseen!

  1. Hakeudu saatavilla olevan tiedon äärelle. Tieto auttaa ymmärtämään muutosta ja lisää hallinnan tunnetta.
  2. Varmista, että olet vaikuttanut muutoksessa niihin asioihin, joihin sinulla on ollut mahdollisuus ja olet kokenut tarvetta.
  3. Tee muutosinventaario eli pohdi, mitä muutos tarkoittaa sinun kannaltasi. Selvitä, mitkä asiat pysyvät ennallaan, mitkä muuttuvat ja mitä sinun tulee opetella.
  4. Havainnoi, miten ympärilläsi olevat ihmiset suhtautuvat ja toimivat muutoksissa. Varmista, että pystyt aidosti ymmärtämään erilaisia tapoja ja niiden taustalla olevia syitä.
  5. Kanna osaltasi vastuuta siitä, millaisessa ilmapiirissä ja vuorovaikutuksessa muutosta tehdään työyhteisössäsi. Mieti myös, millainen muutosjohdettava olet.
  6. Havainnoi miten itse suhtaudut ja toimit muutostilanteissa. Tunnista vahvuutesi, jotka auttavat sinua selviytymään. Pohdi myös, onko joistain ajattelu- tai toimintamalleistani haittaa.
  7. Pyri kasvattamaan positiivisia tunteita. Suuntaa huomiota tietoisesti myös muutoksen hyötyihin, onnistumisiin ja hyvin sujuviin asioihin.
  8. Pyri työpäivän aikana aktiivisesti sulkemaan mielestäsi muutokseen liittyviä huolia ja murheita keskittymällä käsillä olevaan tehtävään.
  9. Tunnista muutoksen sinussa herättämiä tunteita. Varmista, että voit puhua niistä riittävästi. Kuuntele myös vuorostasi työtovereitasi.
  10. Pyri pitämään muutoksessa katsetta riittävästi tulevaisuudessa. Nykyhetkessä ja sen haasteissa alati velloessa voi horisontti kadota.
  11. Pidä yllä toiveikkuutta. Varmista, että sinulla on työelämän lisäksi muita tavoitteita elämässäsi.
  12. Säilytä riittävä tasapaino työn ja muun elämän välillä. Tunnista oman jaksamisesi rajat. Etsi vapaa-ajalle mielihyvää tuottavaa tekemistä, joka palauttaa sinua stressistä.