Siirry sisältöön

Hyvinvointialueen valmisteluun osallistuminen

Hyvinvointialueen valmisteluun tarvitaan mukaan niin alueen asukkaat kuin sote- ja pelastusalan ammattilaisetkin. Osallistua voi monella tavalla!

Kuva sosiaali- ja terveysministeriö. Kuvassa tyytyväisen näköinen alakouluikäinen tyttö katsoo ikkunasta ulos.

Millaisen hyvinvointialueen sinä haluat Keski-Uudellemaalle? Paras hyvinvointialue on sellainen, joka vastaa alueen asukkaiden tarpeisiin ja on alueensa näköinen. Paras hyvinvointialue on yhdessä rakennettu.

Vaikuttaa voi monella tavalla

Vuosi 2022 on tiivistä hyvinvointialueen valmisteluaikaa. Hyvinvointialueen valmisteluun tarvitaan mukaan niin alueen asukkaat kuin sote- ja pelastusalan ammattilaisetkin.

Osallistumista on monenlaista aina palautteen antamisesta tai kehittämisideoiden kertomisesta asukaskehittäjätoimintaan tai työpajoihin osallistumiseen.

Tulemme järjestämään vuoden aikana esimerkiksi erilaisia työpajoja ja pyytämään ajatuksia ja ideoita kyselyiden avulla. Esimerkiksi maaliskuussa toteutimme kuntalaiskyselyn yhdessä Taloustutkimuksen kanssa. Juuri nyt ajankohtaista on toukokuun alussa järjestettävä kuntalaisten työpaja, josta löydät lisätietoa sivun oikeasta laidasta.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle nimetään kevään 2022 aikana

  • nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä
  • ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto
  • vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto.

Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Vaikuttamistoimielimistä kerrotaan hyvinvointialuelain pykälässä 32: