Siirry sisältöön

Ensimmäiset etulinjan lyhytterapeutit valmistuivat Keusotessa

Kuvassa kaksi naishenkilöä, jotka keskustelevat sohvalla istuen.

Keusoten mielenterveyspalveluissa juhlistettiin noin 30 etulinjan lyhytterapeutin valmistumista kakkukahvien kera.

Aina psyykkisen voinnin kohentamiseen ei tarvita pitkää psykoterapiaa, vaan lyhyempikin hoito voi riittää. Etulinjan lyhytterapia eli kognitiivinen lyhytterapia on lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden pulmiin tarkoitettu 5–10 käyntikerran hoitomuoto, jossa asiakas ja ammattilainen tekevät yhteistyötä valitun kohdeoireen tai ongelman äärellä. Hoitomalleja on tarjolla yleisiin mielenterveyden häiriöihin, kuten esimerkiksi masennukseen ja ahdistukseen.

– Etulinjan lyhytterapeutti -koulutus on ollut iso satsaus henkilöstöltämme, joka on sitoutunut pitkäjänteiseen opiskeluun ja uuden toimintatavan sisäistämiseen. Haluamme kehittää asiakkaidemme hoitoa entistäkin paremmaksi, jotta he saisivat tarvitsemansa avun elämän kriisitilanteissa ja taitekohdissa, toteaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen esihenkilö Marko Poikolainen.

Hoitovalikoima laajenee mielenterveyspalveluissa

Etulinjan lyhytterapeuttien kouluttaminen on osa mielenterveyspalveluissa tarjottavan hoitovalikoiman laajentamista perusterveydenhuollossa. Tarkoituksena on vahvistaa ja monipuolistaa palveluvalikoimaa siten, että nopeasti alkavia hoitoja olisi tarjolla useammalle apua hakevalle.

– Uuden toimintamallin avulla ajan mielenterveys- ja päihdetyöntekijälle saa parhaimmillaan jopa seuraavalle viikolle, sanoo mielenterveys- ja päihdepalvelujen esihenkilö Susanna Celik.

Ajatuksia opinnoista

Etulinjan lyhytterapeutti -koulutus on Terapiat etulinjaan -hankkeen tarjoama koulutus. Se on tarkoitettu perusterveydenhuollon ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään mielenterveysongelmien kanssa kamppailevia ihmisiä. Koulutus kestää yhteensä vuoden ja opiskelu tapahtuu oman työn ohessa. Koulutukseen kuuluu opiskelua sähköisessä koulutusjärjestelmässä, koulutushoitojen toteuttamista sekä menetelmäohjausta pienryhmissä koulutetun ohjaajan kanssa.

– Oli tärkeää, että työnantaja mahdollisti opintojen suorittamisen joustavasti työaikana. Etulinjan lyhytterapia on yhdenmukaistanut asiakkaiden saamaa hoitoa ja näin selkiyttänyt hoitopolkuja, kiteyttää psykiatrinen sairaanhoitaja Anna Jääskeläinen.

Tarvitsetko apua tai tukea?

Keusoten mielenterveyspalveluista saat apua, tukea, neuvoja sekä hoitoa ja hoitoonohjausta. Lue lisää verkkosivuiltamme ja ota yhteyttä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen:

Ryhmäkuvassa etulinjan lyhytterapeutiksi valmistuneet todistusten ja ruusujen kera Järvenpään JUSTissa.
Etulinjan lyhytterapeutiksi valmistuneiden todistustenjakotilaisuus pidettiin Järvenpään JUSTin kahvion ala-aulassa 29.3.2023.
Tarjolla oli kakkua ja kahvia valmistuneille. Kuvassa etulinjan lyhytterapeutiksi valmistuneita keusotelaisia kahvipöytien äärellä.
Tarjolla oli kakkua ja kahvia valmistuneille.
Kuvassa etulinjan lyhytterapeutiksi valmistuneita keusotelaisia kahvipöydän äärellä.
Kuvassa etulinjan lyhytterapeutiksi valmistuneita keusotelaisia kahvipöydän äärellä.