Siirry sisältöön

Blogissamme: Erityisen tuen palvelut jatkuvat keskeytymättä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Kuvassa vammaisten työ- ja päivätoiminnan asiakas neuloo ohjaajan opastuksella.

Keski-Uudenmaan alueella erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palveluita ovat järjestäneet Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ja Eteva kuntayhtymä. Sote-uudistuksen myötä kummankin kuntayhtymän toiminta päättyy ja palvelut siirtyvät 1.1.2023 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestettäviksi.

Sote-lakien vahvistamisen jälkeen olemme ehtineet noin vuoden verran valmistella yhteistyössä Etevan kanssa erityisen tuen palvelujen siirtymistä hyvinvointialueelle. Vaikka aikataulu on ollut tiukka, valmistelu on sujunut hyvin. Asiakkaat ja heidän läheisensä voivat olla turvallisin mielin siitä, että palvelut jatkuvat keskeytymättä vuodenvaihteen yli.

Mitkä kaikki erityisen tuen palvelut sitten siirtyvät Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle?

Sote-uudistuksen myötä erityisen tuen palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäviksi ihan valtakunnallisesti. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kohdalla se tarkoitta sitä, että Keusotesta kaikki palvelut siirtyvät Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle, ja Etevasta palveluiden järjestämisvastuu siirtyy sille hyvinvointialueelle, jonka alueella palvelut maantieteellisesti sijaitsevat.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvät ne Etevan palvelut, jotka sijaitsevat Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Pornaisissa tai Tuusulassa.

On myös keskiuusimaalaisia, jotka tällä hetkellä käyttävät Etevan palveluita jonkin toisen hyvinvointialueen alueella. He jatkavat näiden palveluiden käyttäjinä sote-uudistuksesta huolimatta ilman keskeytystä.

Kuvassa työtoiminnan asiakas nikkaroi vasaran kanssa

Sote-uudistuksen tavoite on taata palvelujen saatavuus yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa. Nyt valmisteluvaiheessa uusi tilanne voi tuntua vaikealta hahmottaa erityisesti, kun joistakin organisaatioista palveluita siirtyy useammalle eri hyvinvointialueelle. Alueemme asukkaiden ja meidän asiakkaiden on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hyvinvointialueet ovat sitoutuneet siihen, että asiakkaiden palvelujen jatkuvuus turvataan vuodenvaihteen yli. Näin tehdään myös erityisen tuen palvelujen kanssa.

Erja Pentti
johtava asiantuntija
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä