Siirry sisältöön

Asiakas- ja potilasturvallisuusviikko: Asiakas- ja potilasturvallisuus on yhteinen asiamme

Kuvassa ikäihminen, omainen ja hoitaja hoivakodissa.

Asiakas- ja potilasturvallisuus on ennen kaikkea kulttuuria, jossa jokainen toimii osaltaan turvallisuutta edistäen. Keusote myöntää kunniamaininnan asiakas- ja potilasturvallisuuskulttuurin edistämisestä Minna Nurmiselle ja Vaahterakodin henkilöstölle.

Minna Nurminen on laatinut YAMK-tutkintonsa opinnäytetyön turvallisesta lääkehoidosta ikääntyneiden asumispalveluyksikkö Vaahterakodissa, joka sijaitsee Järvenpäässä. Opinnäytetyössään hän loi vakioidun mallin toteuttaa lääkehoitoa lääkehoitosuunnitelman mukaisesti sekä tukiohjelman työntekijöille, joille mahdollinen lääkitysvirhe tapahtuu.

Keusote onnittelee Minnaa! Kunniamaininta on osa Keusotessa vietettävää asiakas- ja potilasturvallisuusviikkoa, joka huipentuu kansainväliseen WHO:n julistamaan teemapäivään sunnuntaina 17.9.2023.

Kuvassa Vaahterakodin henkilöstöä: vasemmalta Elias Ramazani, Anni Happonen, Minna Nurminen, Emilia Miguel sekä Eve Luik.

Näin edistät asiakas- ja potilasturvallisuutta

Vaikka asiakas- ja potilasturvallisuudesta vastaa aina palvelun tuottaja, myös potilaiden, asiakkaiden ja läheisten osallistuminen on tärkeää. Jos havaitset asioidessasi turvallisuusriskin, muistathan aina ilmoittaa siitä. Lue ohjeet verkkosivuiltamme. Asiakas- ja potilasturvallisuutta voi edistää myös omilla toimillaan. Alla vinkkejä turvallisempaan hoitoon ja sähköiseen asiointiin.

10 vinkkiä turvallisempaan hoitoon

  1. Riittävät tiedot: Sinua hoitavilla henkilöillä tulee olla riittävät tiedot oireistasi ja sairauksistasi sekä ajantasaiset yhteystietosi. Ilmoita, jos niissä on tapahtunut muutoksia.
  2. Henkilöllisyyden varmistaminen: Muistuta rohkeasti, jos henkilökunta unohtaa kysyä henkilötietojasi mennessäsi esimerkiksi tutkimuksiin, antaessaan sinulle lääkkeitä tai käsitellessään tutkimustuloksiasi.
  3. Muistiinpanot: Kirjoita muistiin, mitä haluat kertoa tai kysyä. Pyydä hoitohenkilökunnalta tietoa kirjallisesti muistisi tueksi.
  4. Kysy rohkeasti: Kysy hoitovaihtoehdoista ja siitä, miten hoitosi etenee. Kysy myös lääkkeistä ja niiden haittavaikutuksista. Varmista ymmärsitkö asiat oikein.
  5. Lääkitys: On tärkeää, että hoitopaikassa ja apteekissa lääkityslistasi ovat ajan tasalla. Voit pyytää tarkistusta. Omin päin ei pidä muuttaa lääkitystä.
  6. Ohjeiden noudattaminen: Noudata saamiasi hoito-ohjeita. Kerro, jos se tuottaa sinulle vaikeuksia.
  7. Osallistuminen: Osallistu oman hoitosi suunnitteluun ja päätöksentekoon. Anna palautetta saamastasi hoidosta.
  8. Kivut: Kerro, jos sinulla on kipuja, missä ja miten ne tuntuvat?
  9. Omaisen tai läheisen läsnäolo: Läheinen tai omainen voi halutessasi osallistua hoitoosi.
  10. Jos jokin mietityttää: Jos jokin asia mietityttää, ota asia heti puheeksi. Voit myös jälkikäteen olla yhteydessä sinua hoitavaan tahoon.

Lähde ja lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen Potilaan opas

4 vinkkiä turvallisempaan sähköiseen asiointiin

Reilusti yli kolmannesta suomalaisista (37 %) huolestuttaa henkilökohtaisten tietojensa turvallisuus, kun he asioivat sähköisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa (THL:n raportti 7/2021). Huomioi alla olevat vinkit, jotta asiointisi Keusoten sähköisissä palveluissa olisi mahdollisimman turvallista.

  1. Siirry sähköiseen asiointiin aina verkkosivujemme eli www.keusote.fi-osoitteen kautta. Verkkosivuillamme on aina varmistetut linkit niin Keusoten omiin kuin toimintaamme liittyviin sähköisen asioinnin palveluihin, kuten Omaoloon ja Omakantaan. Vältä sähköiseen asiointiin siirtymistä hakukoneiden, kuten Googlen, osumien kautta. Ne voivat ohjata huijaussivustoille.
  2. Sähköinen asiointi edellyttää yleensä vahvaa tunnistautumista, rekisteröitymistä ja suostumusta. Keusoten sähköisessä asioinnissa käytetään pääosin vahvaa tunnistautumista. Tämä tarkoittaa, että ennen varsinaiseen asiointiin siirtymistä ohjaudut Suomi.fi-palveluun, jossa voit tunnistautua esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. Vahvaa tunnistautumista vaativissa palveluissa asiakkaan tulee ensimmäisellä kirjautumiskerralla rekisteröityä ja antaa sähköisen asioinnin suostumus. Nämä ovat asiaan kuuluvia toimenpiteitä ja tietoturvallisia.
  3. Tietoturvallinen sähköinen asiointi ei aina edellytä vahvaa tunnistautumista. Verkkosivuillamme on myös joitain lomakkeita, jotka eivät edellytä vahvaa tunnistautumista. Nämä lomakkeet ovat täysin tietoturvallisia. Asioinnissa huomioidaan, että ilman vahvaa tunnistautumista ei lomakkeen täyttäjän henkilöllisyys ole varmistettavissa.
  4. Emme koskaan kysy pankkitunnuksiasi, luottokortin tietojasi tai salasanojasi. Kun otamme sinuun yhteyttä, emme koskaan kysy edellä mainittuja tietoja. Mikään sähköinen palvelumme ei myöskään edellytä salasanaa tai luottokorttitietojasi. Pankkitunnuksia tarvitaan vain vahvaan tunnistautumiseen, joka tapahtuu aina Suomi.fi-sivuston tunnistautumisessa.