Siirry sisältöön

Mäntsälän terveysaseman vastaanottopalvelut ruuhkautuneet – Laajennamme yhteistyötä yksityisen palveluntuottajan kanssa maaliskuussa

Kuvassa hoitohenkilöstöä palaverissa.

Aktiivisesta rekrytoinnista huolimatta emme ole saaneet Mäntsälän terveysasemalle riittävää määrää lääkäreitä, mikä on johtanut erityisesti kiireettömien lääkäripalvelujen merkittävään ruuhkautumiseen. Vastaanottopalveluja on ruuhkauttanut entisestään vuodenvaihteessa käyttöönotettu uusi potilastietojärjestelmä, joka otetaan vaiheittain käyttöön Keusoten alueella.

Helpottaaksemme tilannetta tulemme toteuttamaan osan Mäntsälän terveysaseman läsnä- ja etälääkäripalveluista yhteistyössä yksityisen palveluntuottajan kanssa. Yhteistyötä on valmistelu syksyllä 2022, ja toiminta käynnistyy maaliskuun 2023 aikana. Aktiivinen lääkärirekrytointimme jatkuu edelleen.

Ruuhkautumisen syynä valtakunnallinen lääkäripula

Valtakunnallinen julkisten palvelujen lääkäripula näkyy myös Keusotessa. Tällä hetkellä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastaanottopalveluissa on 40 %:n lääkärivaje. Erityisen hankala tilanne on Mäntsälän terveysasemalla, jossa on 9 lääkärin vaje (70 %). Mäntsälän lääkärivastaanottoja tuetaan muiden terveysasemien lääkärien työpanoksella, mutta tuki ei ole riittänyt turvaamaan palvelujen sujuvuutta. Mäntsälässä hoidetaan jo entuudestaan Pornaisten terveysaseman lääkärivastaanottojen asiakkaat Pornaisten lääkäripulan vuoksi.

Mäntsälän terveysaseman palveluja on ruuhkauttanut myös vuodenvaihteessa käyttöön otettu uusi potilastietojärjestelmä. Henkilöstön koulutukset ja järjestelmän tekniset käyttöönotot vaikuttivat erityisesti puhelujen takaisinsoittojonojen kasvuun. Uusi potilastietojärjestelmä on myös hidastanut etälääkäripalveluja. Järjestelmän vaihdosta koituneet tilapäiset haitat ovat kuitenkin väistymässä lähiaikoina.

Mäntsälän ja Pornaisten asiakkaiden kiireelliset palvelut turvataan

Mäntsälän terveysasemalla on ajanvaraukseton lääkärin vastaanotto pääsääntöisesti joka arkipäivä ma–pe klo 8–16. Soita aina ennen kiireelliseen hoitoon hakeutumista. Jos et ole saanut yhteyttä terveysasemaan ja tarvitset ratkaisun terveyttäsi koskevaan asiaan vielä samana päivänä, voit saapua suoraan paikan päälle.

Viime viikkojen aikana Mäntsälässä on ollut yksittäisiä päiviä, jolloin lääkärivastaanottoa ei ole pystytty järjestämään joko koko päivänä tai osan aikaa päivästä. Vastaavia poikkeustilanteita voi mahdollisesti tulla jatkossakin. Ilmoitamme niistä aina verkkosivuillamme.

Vaikka Mäntsälässä ei olisi paikalla lääkäriä, teemme hoidon tarpeen arvioinnit terveysasemalla ja hoitajilla on mahdollisuus konsultoida etälääkäriä. Jos tilanteesi vaatii lääkärin läsnävastaanottoa eikä sitä ole saatavilla Mäntsälässä, ohjaamme sinut virka-aikana ensisijaisesti Järvenpään JUSTiin. Tällöin voit olla oikeutettu Kela-taksiin. Lue lisää matkakorvauksista Kelan sivuilta. Katso myös Näin tilaat Kela-taksin -sivu.

  • Arkisin klo 8–16: Soita hoitovastaavallesi, puhelinnumerot löydät Lääkärin tai hoitajan vastaanotto -sivultamme. Jos sinulla ei ole vielä nimettyä hoitovastaavaa, soita vastaanottopalvelujen keskitettyyn puhelinpalveluun, p. 019 226 0505.
  • Muina aikoina: Soita Päivystysapuun, p. 116117. Läsnävastaanottoa edellyttävä hoito järjestetään Keusoten Akuutissa (Järvenpään JUST, ma–pe klo 16–20 ja la–su klo 8–20) ja Hyvinkään sairaalan yhteispäivystyksessä (aina auki).

Kiireettömissä asioissa suosi sähköisiä palvelujamme

Kiireettömissä asioissa pyydämme käyttämään ensisijaisesti sähköisiä palvelujamme. Kaikki palvelut lisäohjeineen ja tarvittavine linkkeineen löytyvät Terveysasemien sähköinen asiointi -sivultamme.

  • Omaolon avulla voit arvioida yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa, saat toimintaohjeet ja tarvittaessa voit olla yhteydessä terveydenhuollon henkilöstöön.
  • Ota yhteyttä omaan hoitovastaavaasi ensisijaisesti lähettämällä viesti sähköisessä asiointipalvelussa.
  • Peru vastaanottoaika ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella.
  • Uusi reseptit ensisijaisesti sähköisesti Omakannassa tai apteekkikäynnin yhteydessä.

Huomioithan, jos olet jo jonossa lääkärin kiireettömälle vastaanotolle ja tilanteesi on tänä aikana muuttunut akuutiksi, otathan uudelleen yhteyttä terveysasemaasi.

Pahoittelemme tilannetta. Etsimme aktiivisesti eri keinoja ruuhkatilanteen ratkaisemiseksi!

Lisätietoja: