Siirry sisältöön

Vastaanottopalveluissa edelleen puheluruuhkaa – Kiireellisiä puheluja priorisoidaan puheluvalikolla

Nuori hoitoalan työntekijä, jolla on head set-kuulokkeet.

Lääkärin ja hoitajan vastaanottojemme virka-aikainen puhelinpalvelu on ollut jo pidempään ruuhkautunut. Syksyllä 2022 jonoja saatiin hyvin purettua, mutta loppuvuonna erityisesti influenssarokotusten ajanvaraukset ja hengitystieinfektioiden määrän kasvu aiheuttivat uudelleen ruuhkautumista.

Tammikuun 2023 alkupuolella jonossa on noin 2 800 puhelua, joista puolet on soitettu vastaanottojen keskitettyyn puhelinpalveluun ja puolet omalle hoitovastaavalle. Takaisinsoitoissamme on merkittävää viivettä. Joissain tilanteissa takaisinsoittoa joutuu odottamaan jopa kaksi viikkoa.

Keskitetyssä puhelinpalvelussa otettu käyttöön kiireellisyysluokituksen valinta

Otimme tammikuun alussa käyttöön kiireellisyysluokituksen valikon vastaanottojen keskitetyssä puhelinpalvelussa (p. 019 226 0505). Asiakasta pyydetään soittaessa valitsemaan, onko kyseessä kiireellistä vai kiireetöntä hoitoa vaativa asia. Näin pystymme varmistamaan, että kiireellistä hoitoa vaativat asiakkaat saavat ruuhkatilanteessakin palvelua vielä samana päivänä. Palvelun sujuvuuden takaamiseksi pyydämme, että kiireellisen hoidon valintaa käytetään vain kiireellisissä asioissa.

Valitse puheluvalikosta vaihtoehto 1 Kiireellisen hoidon tarve, kun tilanteesi edellyttää arviota ja hoitoa vielä samana päivänä eikä niitä voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Hoidon tarpeesi voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Muissa tilanteissa valitse puheluvalikosta vaihtoehto 2 Kiireettömän hoidon tarve.

Huomioithan, että virka-ajan ulkopuolinen puhelinpalvelu on siirtynyt 16.1.2023 alkaen Päivystysavulle (p.116117). Lue lisää muutoksesta alla olevasta tiedotteestamme.

Koronaepäilyille ja hengitystieinfektioille erillinen valinta puheluvalikossa – Muissa asioissa ota yhteyttä ensisijaisesti hoitovastaavaasi

Jotta takaisinsoittojonomme eivät kasva entisestään, on tärkeää, että asiakkaiden puhelut ohjautuvat juuri oikeaan palveluun. Koronaepäilyssä tai hengitystieinfektioissa valitse vastaanottojen keskitetyn puhelinpalvelun valikosta vaihtoehto 3 Korona. Erillinen koronahoitopuhelin palvelee vielä tämän lisäksi toistaiseksi. Koronaan ja hengitystieinfektioihin liittyvissä asioissa takaisinsoittoviive on tällä hetkellä enimmillään vuorokauden.

Jos sinulle on nimetty oma hoitovastaava, otathan virka-aikana ensisijaisesti yhteyttä häneen vastaanottojen keskitetyn puhelinpalvelun sijasta. Kiireellisyysluokituksen valinta ei ole käytössä hoitovastaavien numeroissa. Kiireettömissä asioissa voit asioida hoitovastaavasi kanssa myös sähköisessä asiointipalvelussamme.

Jos et ole saanut takaisinsoittoa ja arvioit tarvitsevasi ratkaisun terveyteesi liittyvään ongelmaan vielä samana päivänä, asioi suoraan terveysaseman ajanvarauksettomalla vastaanotolla. Pyydämme rajaamaan asioinnin vain kiireellisiin tilanteisiin. Tarkistathan verkkosivuiltamme terveysasemasi aukiolotiedot sekä mahdolliset rajaukset lääkäripalveluissa ennen saapumistasi.

Henkeä ja terveyttä uhkaavassa hätätilanteessa soita heti yleiseen hätänumeroon 112. Lue lisää tältä sivulta, milloin soitat hätänumeroon 112.

Keskeisimmät toimenpiteet, joilla puramme puheluruuhkaa

  • Olemme lisänneet henkilöstöä puhelintyöhön erityisesti aamuisin klo 8–10, jolloin merkittävä osa puheluista tulee. Näin pyrimme lyhentämään yhteydenottojen vasteaikaa ja estämään puhelujonojen kasvua.
  • Puhelujonoa ovat lisänneet myös päällekkäiset yhteydenotot. Teknisen muutoksen myötä samasta puhelinnumerosta pystyy jättämään enää vain yhden soittopyynnön. Näin vältymme turhilta takaisinsoitoilta.
  • Jononpurkupäiviä on järjestetty useina viikonloppuina, joita jatkamme mahdollisuuksien mukaan. Huomioithan, että takaisinsoitto terveysasemalta voi tulla myös lauantaina tai sunnuntaina.

Lisätietoja:

Tiedote päivitetty 18.1.2023 klo 21:40
Tiedote päivitetty 12.1.2023 klo 14:00
Tiedote päivitetty 15.11.2022 klo 16
Tiedote päivitetty 7.10.2022 klo 9:58
Tiedote julkaistu 3.10.2022