Siirry sisältöön

Avopäihdekuntoutus syysleireili Märkiössä – Tutustu asiakkaan leiritarinaan

Kuvassa paistetaan makkaraa nuotiolla.

Avopäihdekuntoutusta tarjoavat yksikkömme Toiwo ja Kipinä järjestivät asiakkailleen päihteettömän syysleirin Märkiön leirikeskuksessa Nurmijärvellä. Leirit tukevat päihteettömyyttä vahvistamalla kokemusta siitä, että hauskaa voi pitää ilman päihteitäkin. Lue alta asiakkaamme oma leiritarina.

Asiakkaan leiritarina: ”Yhteisöllisyys sai minutkin tulemaan ulos kuorestani”

Saavuimme Märkiön leirikeskukseen syyskuisena torstaina puolenpäivän aikaan ja aloimme välittömästi valitsemaan majoitustiloista mieleisiämme huoneita. Itse majoituin neljän toipujaystäväni kanssa samaan huoneeseen. Sen jälkeen kokoonnuimme kahdenkymmenen leiriläisen voimin ruokailurakennukseen syömään. Ruokailun jälkeen tutustuimme toisiimme ja jakauduimme pienryhmiin suorittamaan erilaisia tehtävärasteja.

Pääsimme tutustumaan luovaan kirjoittamiseen, ongelmanratkaisuun sekä musiikin maailmaan vertaisohjaajien vetämillä rasteilla. Kaikilla mukana olleilla näytti olevan hauskaa. Voin todeta, etten ole itsekkään nauranut vähään aikaan niin paljon, kun luova kirjoittaminen lähti lentoon pienryhmässä. Rastien läpikäymisen jälkeen aloimme valmistelemaan nuotion tekoa, kun samaan aikaan toisaalla lämmitettiin saunaa iltaa varten. Illan hämärtyessä ja ilman viiletessä leiriläiset kerääntyivät nuotion ääreen paistamaan makkaraa ja jutustelemaan. Osa porukasta uskaltautui hyiseen veteen uimaan saunomisen yhteydessä.

Kuvassa paistetaan makkaraa nuotiolla.
Leiriläiset kokoontuivat nuotion ääreen paistamaan makkaraa ja jutustelemaan.

Ajatuksia itsensä hyväksymisestä kynttiläpolulla

Ohjaajat olivat suunnitelleet meille vielä illan viimeisen tehtävän. Lähdimme seuraamaan kynttilöillä valaistua polkua pimeään metsään ja järven rantaan. Polun varrella oli ajatuksia itsemyötätunnosta sekä itsensä hyväksymisestä. Iltapalan sekä kortin pelaamisen jälkeen alkoi silmäluomia painamaan jo kovasti, joten lähdin nukkumaan. Osalla oli virtaa jäädä pelaamaan puoliyöhön asti. Seuraavana päivänä kokoonnuimme vielä keskustelemaan toipumisesta pienryhmiin, pakkasimme tavarat ja siivosimme paikat kuntoon. Hernekeittolounaan jälkeen oli aika heittää heipat toisillemme ja suunnata kotia kohti. Onneksi näemme taas ensi keväänä leirin merkeissä.

Koen, että tällaisia leirejä on hyvin tärkeää järjestää, koska ne tukevat päihteettömyyttä vahvistamalla kokemusta siitä, että hauskaa pystyy pitämään ilman päihteitä. Arkana ja ujona ihmisenä voin sanoa, ettei aina ole helppoa heittäytyä mukaan suuressa porukassa, mutta leirillä yhteisöllisyys ja muiden vastaanottavaisuus saivat minutkin tulemaan ulos kuorestani.

Kirjoittaja: Leirille osallistunut avopäihdekuntoutuksen asiakas

Leiristä sanottua

Pyysimme leiriläisiä muistelemaan, mitä fiiliksiä syysretkestä jäi muillekin mukana olleille. Alla muutamia leiriläisten huomioita satunnaisessa järjestyksessä:

“Hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki.”

“Vähän jännitti lähteä, mutta kaikki ottivat tosi hyvin vastaan.”

“Leirikeskus oli viihtyisä sekä majoitustiloineen että miljöineen.”

“Kynttiläpolku oli kaunis ja tunnelmallinen.”

“Kivoja tehtäviä, etenkin musiikki- ja pulmatehtävät jäivät mieleen.”

“Maukasta ruokaa ja ruokahuolto toimi hyvin koko leirin ajan.”

Mitä avopäihdekuntoutus tarkoittaa?

Avopäihdekuntoutus voi auttaa sinua eteenpäin silloin, kun päihteettömyytesi on päässyt hyvään alkuun, mutta tarvitset tukea päihteettömyyden ylläpitämiseen sekä toipumiseen. Avopäihdekuntoutuksen aikana asut tavalliseen tapaan omassa kodissasi ja käyt kuntoutuksessa arkipäivisin. Huomioithan, että sinun on pystyttävä kannattelemaan päihteettömyyttäsi itsenäisesti kuntoutuspäivien ulkopuolella ja viikonloppuisin.

Kuntoutusmenetelmiä ovat ryhmäkeskustelut, kirjalliset tehtävät ja toiminallisuus. Kuntoutukseen sisältyy viikoittainen dialektiseen käyttäytymisterapiaan perustuva taitovalmennus. Kanssasi työskentelevät ammattilaisten lisäksi vertais- ja kokemusasiantuntijat, joilla on oma toipumiskokemus.

Jos avopäihdekuntoutus tuntuu tilanteeseesi sopivalta hoitomuodolta, hakeudu Keusoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaaksi asiakasohjauksen kautta. Jos sinulla on jo omatyöntekijä, keskustele asiasta hänen kanssaan. Sovimme kanssasi haastatteluajan sekä halutessasi tutustumiskäynnin kuntoutuspisteelle ennen lopullista päätöstä kuntoutusjakson aloittamisesta.

Lisätietoja:

Päivi Muhonen, avokuntoutusvastaava
050 497 9654 | paivi.muhonen@keusote.fi

Kuvassa Märkiön leirikeskuksen rakennus ja piha-aluetta.
Kuvassa Märkiön leirikeskus Nurmijärvellä.

Kuvat: Elina Suominen