Siirry sisältöön

Etevan ja Keusoten kehitysvammaisten palvelut jatkuvat keskeytymättä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Keski-Uudenmaan alueella erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palveluita ovat järjestäneet Eteva kuntayhtymä ja Keski-Uudenmaan sote (Keusote). Sote-uudistuksen myötä Etevan ja Keski-Uudenmaan soten toiminta päättyy ja palvelut siirtyvät 1.1.2023 hyvinvointialueelle. Palvelut tulevat jatkumaan hyvinvointialueella keskeytymättä.

Sote-uudistuksen myötä erityisen tuen palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäviksi. Etevan palvelujen osalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että palveluiden järjestämisvastuu siirtyy sille hyvinvointialueelle, jonka alueella palvelut maantieteellisesti sijaitsevat. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvät siten ne Etevan palvelut, jotka sijaitsevat Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Pornaisissa tai Tuusulassa. Keski-Uudenmaan sote vastaa maantieteellisesti Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta, joten sieltä siirtyvät kaikki palvelut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

– Sote-lakien vahvistamisen jälkeen olemme ehtineet noin vuoden verran valmistella Etevan ja Keusoten kesken erityisen tuen palvelujen siirtymistä hyvinvointialueelle. Valmistelu on sujunut hyvin, ja asiakkaat ja heidän läheisensä voivat olla turvallisin mielin siitä, että palvelut jatkuvat keskeytymättä vuodenvaihteen yli uudella hyvinvointialueellamme,

kertoo valmistelusta vastaavan työryhmän puheenjohtaja Erja Pentti Keski-Uudenmaan sotesta.

Ne keskiuusimaalaiset, jotka käyttävät nykyisiä Etevan palveluja jonkin toisen hyvinvointialueen alueella, jatkavat palvelujen käyttäjinä ilman keskeytyksiä. Hyvinvointialueet ovat sitoutuneet siihen, että asiakkaiden palvelujen jatkuvuus turvataan.

Kuvassa vammaisten työ- ja päivätoiminnan asiakas neuloo ohjaajan opastuksella
Keusoten työ- ja päivätoiminnan asiakas neuloo ohjaajan opastuksella.

Sujuva siirtymä hyvinvointialueelle

Sote-uudistus on valtakunnallisesti yksi historiamme suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Sen myötä maahamme perustetaan uudet itsehallinnolliset hyvinvointialueet, jotka vastaavat sote- ja pelastuspalveluista.

Eteva kuntayhtymän erityisen tuen palvelujen ja Keusoten sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyy 1.1.2023 opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit kunnista sekä päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä. Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tulee vastaamaan pelastuspalvelujen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä.

– Meillä on varauduttu sote-uudistuksen tuomiin muutoksiin jo siinä vaiheessa, kun Keski-Uudenmaan sote perustettiin. Hyvinvointialueen valmistelu on edennyt kärkijoukoissa erittäin ansiokkaalla yhteistyöllä. Pääsemme vuodenvaihteessa siirtymään hyvinvointialueelle sujuvasti niin, että palveluihin ei tule keskeytyksiä,

kertoo va. hyvinvointialuejohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Lisätietoja:
Erja Pentti, johtava asiantuntija
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
erja.pentti@keusote.fi
puh. 050 497 2650