Siirry sisältöön

Omaolon uudet oirearviot: peräaukon seudun oire sekä ripuli

Kuvassa mies, joka pitelee kipeää vatsaansa.

Olemme ottaneet käyttöön kaksi uutta oirearviota Omaolo-palvelussa: peräaukon seudun oire sekä ripuli.

Omaolo on sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee asiakkaan itsehoitoa sekä ohjaa hänet tarvittaessa tarkoituksenmukaisen hoidon piiriin.

Lääkäriin vai ei? Omaolo-palvelu auttaa eteenpäin

Omaolon oirearviot auttavat arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse. Oirearviot perustuvat tutkittuun tietoon, kuten Käypä hoito -suosituksiin.

Voit lähettää Omaolossa oirearviosi terveydenhuollon ammattilaiselle, jos oirekuvasi sitä edellyttää (Keusotessa käytössä olevilla oirearvioilla). Käsittelemme yhteydenotot kiireellisyysjärjestyksessä, joten odotathan rauhassa yhteydenottoamme. Viestimme Omaolossa asiakkaan kanssa tietoturvallisesti vahvan tunnistautumisen avulla.

Vaivaavatko peräaukon seudun oireet?

Tee tämä oirearvio, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi peräpukamia, kipua ulostaessa, kutinaa tai kostumista, pallukkaa peräaukon suulla tai verta ulosteessa.

Jos pääasiallinen oireesi on ripuli, käytä ennemmin ripulioirearviota.

Kiusaako löysä vatsa?

Tee tämä oirearvio, jos sinulla on alle kuukauden kestäneitä ripulioireita. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että joudut käymään wc:ssä vähintään kolme kertaa vuorokaudessa ja ulosteesi on löysää. Ripuliin voi liittyä oksentelua ja vatsakipua.

Huom. Kysely ei sovi yli kuukauden kestäneen ripulin selvittämiseen, koska sen taustalla on usein eri syy kuin lyhytkestoisessa ripulissa.

Muista myös nämä Omaolo-oirearviot

Keusotessa on jo entuudestaan käytössä alla olevat oirearviot sekä terveystarkastus.

Hyödynnä itsehoito-ohjeita

Voit lisäksi hyödyntää kaikkien Omaolo-palvelun oirearvioiden itsehoito-ohjeita, mutta osan kautta ei vielä voi tehdä yhteydenottopyyntöä terveydenhuollon ammattilaiselle. Keusoten tavoitteena on ottaa kaikki Omaolon oirearviot vaiheittain käyttöön vuoden 2022 aikana.

Lisätietoja:

Kuvassa mies, joka pitelee kipeää vatsaansa.