Siirry sisältöön

Keusoten ja Tuusulanjärven Reuman yhteistyössä järjestämä kuntosaliohjaus suosittua

Kuvassa Tuusulanjärven Reuma -yhdistyksen kuntosaliryhmän ohjaaja Tuire Rinta opastaa ryhmän jäseniä laitteiden käytössä ja harjoitteissa.

Keusotessa on pilotoitu tänä syksynä uudenlaista yhteistyömallia, jossa Keusote on antanut Järvenpään JUSTin kuntosalin tilat viikoittain tunniksi Tuusulanjärven Reuma -yhdistyksen jäsenten käyttöön. Kokemukset yhteistyöstä ja kuntosaliryhmistä ovat olleet erinomaisia. Reumalla tarkoitetaan laajaa kirjoa erilaisia reumatauteja. Valtakunnallista Reumaviikkoa vietettiin 9.10. – 15.10.

Kuntosaliryhmät kysyttyjä ja kokemukset kannustavia

Tuusulanjärven Reuma työskentelee reumaa sekä muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien hoidon ja kuntoutuksen edistämiseksi.

Kuntosaliryhmillä pyritään auttamaan reumapotilaita, joiden toimintakyky tarvitsee syystä tai toisesta tukea. Kuntosaliohjaus on yksilöllistä ja suunniteltu tukemaan lihaskuntoa, koordinaatiota ja tasapainoa. Syyskaudella järjestetään kolme ryhmää, joista kukin harjoittelee JUSTin kuntosalilla kerran viikossa viiden viikon ajan.

Ohjaajina toimivat tekonivelkuntoutukseen perehtyneet ja erityisryhmien liikuntaan kouluttautuneet asiantuntijat.

– Ohjaajana on ihana nähdä sitoutuneisuus harjoitteluun ja kasvava nälkä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, toteaa Tuire Rinta.

Kipinä harjoitteluun myös omalla ajalla

Kuntosalilla tehtävien harjoitusten lisäksi ohjaajat antavat eväitä kotiharjoitteluun, jota voi tehdä vaikkapa ulkoliikuntasaleilla tai puistojen puolapuilla.

– Pyrimme madaltamaan ryhmäläisten kynnystä liikuntaan sekä kannustamme heitä jatkamaan omatoimista harjoittelua kurssin jälkeenkin, Tuire jatkaa.

Ensimmäinen ryhmä on juuri saanut kurssinsa päätökseen ja kokemukset ovat olleet kannustavia. Sitoutuminen on ollut hyvää, ryhmäläiset innostuneita ja toimintatapa on koettu toimivaksi.

– Ohjattu harjoittelu on sytyttänyt kipinän ja herättänyt kiinnostuksen kuntosaliharjoitteluun jatkossakin, kertoo yksi ryhmäläinen.

”Tulen mukaan heti uudelleen, jos vain mahdollista.”

Kuntosaliryhmän osallistuja

Keusoten tilat mahdollistavat kuntosalikurssit

JUSTin kuntosali soveltuu reumapotilaiden liikuntaharjoitteluun erinomaisesti, sillä tilat ovat esteettömät. Kuntosalin laitteet ovat myös helppokäyttöisiä ja turvallisia.

– Olemme jo aiemmin yrittäneet aktivoida jäseniämme kuntosaliharjoitteluun. Sopivien tilojen löytyminen yhdistyksen tarpeisiin osoittautui kuitenkin haastavaksi. Yksi hallituksemme jäsenistä tuli ajatelleeksi JUSTin kuntosalia. Siitä alkoi yli vuoden mittainen prosessi, jonka lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä, kertoo Tuusulanjärven Reuman puheenjohtaja Kati Laukkanen.

Myös mahdollisuus lainata tiloja Keusotelta maksutta oli tärkeää yhdistykselle. Sen avulla kurssille osallistuminen pystytään pitämään myös taloudellisesti hyvin saavutettavana. Projektiin saatiin Reumaliitolta kohdennettua rahoitusta ohjaajien palkkaamiseen.

Yhteistyömallille toivotaan jatkoa

Keusoten ja Tuusulanjärven Reuman kuntosaliyhteistyön toivotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Kaikki syksyn ryhmät täyttyivät heti, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan.

–Toivomme kovasti, että yhteistyö jatkuu. Lyhytkurssien lisäksi on toivottu myös mahdollisuutta jatkaa säännöllistä harjoittelua samoissa tiloissa, sanoo Kati.

Pilotoidun yhteistyömallin myötä on ratkottu lukuisia käytännön kysymyksiä, kuten sopimuksia, kulkulupia ja vakuutusasioita, mikä jatkossa helpottaa vastaavanlaista yhteistyötä eri järjestöjen kanssa.

– Olemme saaneet tästä erinomaista kokemusta ja jatkamme vastaavien kumppanuusmallien suunnittelua järjestöneuvottelukunnan teemaverkostojen ja muiden alueen toimijoiden kanssa. Meillä kaikilla on yhteisenä tavoitteena, että asukas saa oikea-aikaista palvelua oikeassa paikassa, toteaa Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija Marjut Suo.

Osallistu Reumaviikon monipuolisiin webinaareihin

Valtakunnallista Reumaviikkoa vietetään 15.10. asti Sairaan hyvä hoitopolku -teemalla. Reumaviikkoa ja 75-vuotiasta Reumaliittoa juhlistetaan webinaariviikon merkeissä.

Reumaviikolle sijoittuvaa Maailman reumapäivää on vietetty 1990-luvulta lähtien aina 12.10. Päivän tarkoituksena on lisätä maailmanlaajuisesti tietoisuutta reuma-, tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Päivää vietetään Reumaliiton aloitteesta.

Mikä on reuma?

  • Reumasairauksien kirjo on laaja. Yleisin nivelsairaus on nivelrikko.
  • Tulehduksellisten reumasairauksien nivel- ja selkärankareuman sekä vaskuliittien lisäksi ryhmään kuuluu erilaisia lihas- ja sidekudossairauksia, kuten esimerkiksi polymyalgia, polymyosiitti ja fibromyalgia.
  • Reumasairauksia esiintyy myös lapsilla.
  • Suurin osa vastasairastuneista potilaista voidaan saada pitkäaikaisesti oireettomiksi tai lähes oireettomiksi varhain aloitetulla tehokkaalla lääkehoidolla.
  • Pitkään vaikeaa tautia sairastaneiden potilaiden kohdalla on tärkeää, tulehdusta rauhoittavan lääkehoidon lisäksi, toimintakyvyn säilyttäminen liikunnan, lihasvoimaharjoittelun, apuvälineiden ja tarvittaessa korjaavien leikkauksien avulla.

Lisätietoja kuntosalitoiminnasta:

Lähteet ja lisätietoja:

Kuvassa Tuusulanjärven Reuma -yhdistyksen kuntosaliryhmän ohjaaja Tuire Rinta opastaa ryhmän jäseniä laitteiden käytössä ja harjoitteissa.
Ohjaaja Tuire Rinta opastaa Tuusulanjärven Reuma -yhdistyksen kuntosaliryhmän jäseniä kuntosalin laitteiden käytössä ja harjoitteissa.