Siirry sisältöön

Omaolon käyttö laajenee: Uudet oirearviot hengitystietulehdus ja yskä

Kuvassa Omaolo-logo ja nainen, joka pitelee käsiään kipeällä kaulallaan.

Onko sinulla hengitystietulehduksen oireita tai yskää? Olemme ottaneet käyttöön kaksi uutta oirearviota Omaolo-palvelussa: hengitystietulehdus ja yskä.

Omaolo on sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee asiakkaan itsehoitoa sekä ohjaa hänet tarvittaessa tarkoituksenmukaisen hoidon piiriin.

Omaolo-palvelu helpottaa hoitoon hakeutumista

Omaolon oirearviot auttavat arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse. Oirearviot perustuvat tutkittuun tietoon, kuten Käypä hoito -suosituksiin.

Voit lähettää Omaolossa oirearviosi terveydenhuollon ammattilaiselle, jos oirekuvasi sitä edellyttää (Keusotessa käytössä olevilla oirearvioilla). Käsittelemme yhteydenotot kiireellisyysjärjestyksessä, joten odotathan rauhassa yhteydenottoamme. Viestimme Omaolossa asiakkaan kanssa tietoturvallisesti vahvan tunnistautumisen avulla.

Vaivaavatko hengitystietulehduksen oireet?

Tee tämä oirearvio, jos sinulla on tulehdusta nenässä, nielussa, kurkunpäässä, poskionteloissa, henkitorvessa tai keuhkoissa. Tunnistat tulehduksen esimerkiksi siitä, että jokin edellä mainituista kohdista on kipeä, turvonnut, äänesi on käheä, sinulla on kuumetta tai toimintakykysi on näiden oireiden takia selvästi rajoittunut.

Jos pääasiallinen oireesi on yskä tai kurkkukipu, käytä ennemmin arviota: yskä tai kurkkukipu/nieluoire.

Podetko pitkittynyttä yskää?

Tee tämä oirearvio, jos sinulla on pitkittynyttä tai tavallista hankalampaa yskää tai vointisi on yskään liittyen normaalia heikompi. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että yskä on voimakasta tai pitkäkestoista (kestänyt viikkoja tai kuukausia), sinulla on kuumetta tai toimintakykysi on näiden oireiden takia selvästi rajoittunut.

Jos pääasiallinen oireesi on nuha, kurkkukipu tai nieluoire, käytä ennemmin arviota: hengitystietulehdus tai kurkkukipu/nieluoire.

Muista myös nämä Omaolo-oirearviot

Keusotessa on jo entuudestaan käytössä alla olevat oirearviot sekä terveystarkastus.

Hyödynnä itsehoito-ohjeita

Voit lisäksi hyödyntää kaikkien Omaolo-palvelun oirearvioiden itsehoito-ohjeita, mutta osan kautta ei vielä voi tehdä yhteydenottopyyntöä terveydenhuollon ammattilaiselle. Keusoten tavoitteena on ottaa kaikki Omaolon oirearviot vaiheittain käyttöön vuoden 2022 aikana.

Lisätietoja:

Kuvassa Omaolo-logo ja nainen, joka pitelee käsiään kipeällä kaulallaan. Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite.
Omaolon oirearviot auttavat arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse. Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite.