Siirry sisältöön

Suolistosyöpien seulonnat käynnistyvät Keusotessa syyskuussa

Kuvassa ikääntynyt mies, jolla on vatsakipuja.

Suolistosyövän seulonnat käynnistyvät Suomessa vuoden 2022 aikana. Seulonnan tavoitteena on havaita suolistosyöpä jo oireettomassa varhaisvaiheessa ja siten vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Seulonnat alkavat 60–68-vuotiaiden ikäryhmästä, ja laajenevat vähitellen koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin. Keusotessa ensimmäiset seulottavat saavat kutsukirjeen syyskuussa. Seulontanäyte otetaan kotona ulosteesta ja postitetaan palautuskuorella analysoitavaksi.

Suolistosyöpä kehittyy usein huomaamattomasti

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Se on kolmanneksi yleisin syöpätauti Suomessa. Suurin osa suolistosyövistä kehittyy suolen limakalvon hyvänlaatuisista kohoumista eli polyypeista. Kasvaimet kehittyvät pahanlaatuisiksi yleensä huomaamattomasti, sillä polyypit eivät useinkaan aiheuta minkäänlaisia oireita. Koska suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat epämääräisiä, jää syöpä herkästi havaitsematta.

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä oireettomassa varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulontojen tavoitteena on näin vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Varhain todettu syöpä on myös helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Seulontanäyte kätevästi kotona wc-käynnin yhteydessä

Suolistosyövän seulontaan kutsutaan parillisia vuosia täyttävät kahden vuoden välein. Vuonna 2022 seulotaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. Seulonnat laajenevat vähitellen ikäryhmittäin niin, että vuodesta 2031 alkaen ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin.

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Tätä varten seulottavat saavat välineistön, tarkemmat ohjeet, esitietolomakkeen ja valmiiksi maksetun palautuskuoren suoraan kotiinsa. Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta. Seulonta on osallistujalle maksuton.

Seulottava saa vastauksen testistään kirjeitse. Jos näytteessä ei ole havaittu verta, saa seulottava uuden seulontakutsun noin kahden vuoden kuluttua. Noin neljällä osallistujasta sadasta näytteestä löydetään verta. Se ei välttämättä tarkoita suolistosyöpää tai sen esiasteita, mutta syyn selvittäminen edellyttää jatkotutkimuksia. Tällöin tehdään useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Seulontahoitaja on yhteydessä kaikkiin jatkotutkimuksiin kutsuttaviin henkilöihin puhelimitse.

Seulonnat käynnistyvät Keusoten alueella syyskuussa

Ensimmäiset suolistosyöpien seulontaan kutsuttavat Keusoten alueen asukkaat saavat seulontakutsun syyskuussa 2022. Kutsukirjeiden toimittaminen jatkuu tämän jälkeen kansallisen seulontaohjelman mukaisesti. Kutsukirjeen lähettämisestä ja palautettujen näytteiden analysoinnista vastaa HUS Diagnostiikkakeskuksen seulontapalvelut.

Seulontojen jatkotutkimuksina suorittavien kolonoskopiapalvelujen tuottajaksi on valittu Pihlajalinna Lääkärikeskukset Oy. Kolonoskopiat toteutetaan Pihlajalinna Dextrassa Helsingissä (Raumantie 1 A).

Terveelliset elintavat suojaavat suolistosyöviltä

Kaikkia suolistosyövän aiheuttajia ei tunneta tarkasti, mutta sekä ympäristötekijöillä
että perinnöllisyydellä on vaikutusta kasvaimen syntyyn. Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia. Keski-ikä sairastumiselle on 71 vuotta.

Erityisesti elintapoihin liittyviin tekijöihin on mahdollista itse vaikuttaa. Ylipaino, alkoholinkäyttö, pitkäaikainen tupakointi ja vähäinen liikunta suurentavat paksusuolen syövän ja peräsuolen syövän riskiä. Myös ravinto voi vaikuttaa sairastumisriskiin: esimerkiksi runsaan punaisen lihan ja eläinrasvojen käytön epäillään suurentavan riskiä.

Sairastumisriskiä voi alentaa säännöllisten seulontojen lisäksi liikunnalla ja runsaasti kuitua, kuten täysjyväviljaa, hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävällä ruokavaliolla.

Lähteet ja lisätietoja: