Siirry sisältöön

Seulonnat ja HPV-rokotus vähentävät riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään

Kuvituskuvassa nuori tyttö, joka on saanut HPV-rokotuksen. Käsivarressa on laastari, jossa lukee HPV.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä rintasyövän jälkeen. Suomessa kohdunkaulan syöpää todetaan 30–40-vuotiailla yhä enenevässä määrin. Syövän esiintyvyyttä voidaan vähentää tehokkaasti seulonnoilla ja HPV-rokotteilla.

Syövän syypäänä papilloomavirus (HPV) – Mikä se on ja miten tarttuu?

Kohdunkaulan syövän syntyyn liittyy lähes aina papilloomaviruksen (HPV, human papiloma virus) aiheuttama pitkittynyt infektio. Papilloomavirustartunta voi aiheuttaa myös emättimen ja ulkosynnyttimien, pään ja kaulan alueen sekä peräaukon ja peniksen syöpiä.

Papilloomavirukset ovat yleisiä ja ilman rokotetta lähes kaikki saavat tartunnan nuoruudessaan. HPV-virukset tarttuvat limakalvon tai ihon kautta yleensä yhdynnässä. Tartunnan voi kuitenkin saada ilman varsinaista yhdyntääkin. Edes kondomin ja suuseksisuojan käyttö ei siis täysin suojaa HPV-tartunnalta.

Rokotussuoja ei vain tyttöjen juttu – Rokote on hyvä ottaa ennen seksielämän aloittamista

Papilloomavirustartuntoja voidaan ehkäistä HPV-rokotteella. Rokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Lisäksi rokotteella voidaan ehkäistä osaa muista edellä mainituista syövistä. Kahden annoksen rokotussarjalla voidaan tutkimusten mukaan estää lähes kaikki infektiot, joita rokotteen kattamat papilloomavirustyypit aiheuttavat. Suoja on pitkäaikainen.

HPV-rokote on ollut osa kansallista rokoteohjelmaa vuodesta 2013 alkaen. Syksyllä 2020 HPV-rokotukset laajenivat koskemaan myös poikia. Ensimmäinen annos annetaan 5. luokalla ja toinen 6. luokalla. Rokotukset voidaan aloittaa myöhemminkin, mutta rokotteen tuoma suoja voi olla tällöin heikompi. 15 vuotta täyttäneille rokotusannoksia annetaan kolme. Rokotukset tulisi antaa ennen seksielämän aloittamista eli altistumista HPV-virukselle. Rokotuksen saa maksutta kouluterveydenhoitajalta.

Seulontojen avulla hoitoon jo ennen syövän kehittymistä

Seulonnat ovat tehokas keino ehkäistä kohdunkaulan syöpää. Syövän esiaste voidaan havaita seulonnassa, jolloin hoito päästään aloittamaan jo ennen kuin syöpä pääsee kehittymään. Suomessa seulonnoilla on saatu vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä yli 80 prosentilla jo 1960-luvulta lähtien. Uusien tapausten kokonaismäärä on edelleen pienentynyt. Kuitenkin viimeisten 15 vuoden aikana kohdunkaulan syövän on todettu lisääntyneen 30–35-vuotiaiden ikäryhmässä. Tällä hetkellä todetaan 150–175 uutta tapausta vuosittain, ja ilmaantuvuus on suurinta 30–39-vuotiailla naisilla.

Osallistuthan vuorollasi seulontaan

Seulontaan kutsutaan kaikki 25–65-vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Kutsuttava saa kotiinsa kirjeen, jossa on valmiina varattu aika seulontanäytteeseen. Ajan voi muuttaa tai peruuttaa tarvittaessa. Seulontatutkimuksen jälkeen vastaus toimitetaan postitse asiakkaalle mahdollisten jatko-ohjeiden kera.
Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulonnan tuottaa HUS-laboratoriot.

Seulonta perustuu 30-vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla naisilla ensisijaisesti papilloomavirusta osoittavaan HPV-testiin. Alle 30-vuotiailla seulonta perustuu Papa-kokeeseen, sillä nuorilla HPV-tartunnat ovat varsin yleisiä. Sekä HPV-testiin että Papa-kokeeseen käytetään kohdunkaulan soluja ja ne otetaan emättimen kautta.

Rokotuskattavuustiedot lukuina

HPV-rokotuksia otetaan Keusoten alueella valtakunnalliseen vertailuarvoon nähden hieman vähemmän. Vuonna 2009 syntyneistä rokotuksen saaneiden osuus on koko Suomea matalampi Pornaisissa, Mäntsälässä ja Hyvinkäällä sekä poikien osalta myös Nurmijärvellä.

Alla kuntakohtaiset HPV-rokotuskattavuustiedot, jotka on poimittu valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.
Listauksessa on vähintään yhden HPV-rokotusannoksen saaneiden prosenttiosuus vuonna 2009 syntyneistä tytöistä ja pojista, %.

Kunta / Tytöt / Pojat

Pornainen: tytöt 62,3 %, pojat 60,6 %
Mäntsälä: tytöt 62,8 %, pojat 55,7 %
Hyvinkää: tytöt 68,0 %, pojat 31,4 %
Nurmijärvi: tytöt 71,0 %, pojat 56,8 %
Tuusula: tytöt 71,0 %, pojat 63,1 %
Järvenpää: tytöt 71,6 %, pojat 67,2 %
Koko Suomi: tytöt 71,0 %, pojat 62,2 %
HUSin alue / tytöt 72,7 %, pojat 64,0 %

Tiedot voivat olla arvio todellisesta rokotuskattavuudesta rokotusten kirjaamiseen ja tietopoimintaan liittyvien puutteiden vuoksi. Lähde: Valtakunnallinen rokotusrekisteri, THL.

Seulontoihin osallistuminen lukuina

Seulontoihin osallistuu Suomessa keskimäärin noin 70 % naisista. Osallistumisessa on kuitenkin suurta vaihtelua ikäryhmittäin. Siinä missä 60-vuotiaista seulontaan osallistui valtakunnallisesti vuonna 2019 jopa 76 % kutsutuista, oli osuus 25-vuotiaista vain 53 %. HUSin alueella ikävakioitu osallistumisaktiivisuus (67 %) oli heikompaa kuin useissa muissa sairaanhoitopiireissä.

Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on maan keskitasoa. Vuonna 2020 seulontoihin osallistui 70,6 % kaikista naisista. Kuitenkin 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä osallistumisprosentti jäi Järvenpäässä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä vielä koko maatakin alemmaksi (49,2 %).

Alla olevan kuvan taulukossa näkyy Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuneet kunnittain ja ikäryhmittäin vuonna 2020.

Taulukko 2. Kohdunkaulan syövän seulonnan osanottoprosentit kunnittain ja ikäryhmittäin vuonna 2020. Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on maan keskitasoa. Vuonna 2020 seulontoihin osallistui 70,6 % kaikista naisista. Lähde: HUS-laboratorioiden seulontatilastot.
Kuva 1. Kohdunkaulan syövän seulonnan osallistumisprosentit kunnittain ja ikäryhmittäin vuonna 2020, %. Lähde: HUS-laboratorioiden seulontatilastot.

Lisätietoja aiheesta sekä lähteet:

Kuvituskuvassa nuori tyttö, joka on saanut HPV-rokotuksen. Käsivarressa on laastari, jossa lukee HPV.