Siirry sisältöön

Koronan ilmaantuvuus nousussa – Otathan rokotuksen suositusten mukaan

Rekisteröidyt koronatartunnat ovat lisääntyneet muutaman viime viikon aikana. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 748 / 100 000 / 14 vrk. Omikronvarianttien aikana tartuntamäärät ovat kesälläkin jääneet aiempiin kesiin verrattuna melko korkeiksi. Epidemia on edelleen aktiivinen, vaikka tartuntamäärät ovat selvästi matalampia kuin talven tartunta-aalloissa.

Viikolla 27 koronatartuntoja todettiin 721 kpl (edellisellä viikolla 774 kpl). Tartuntoja todettiin viikolla 27 Nurmijärvellä 166 (180), Hyvinkäällä 178 (169), Tuusulassa 136 (134), Mäntsälässä 64 (73), Järvenpäässä 163 (203) ja Pornaisissa 14 (15). Alueemme suurin ilmaantuvuus on Järvenpäässä, joka on 824 / 100 000 / 14 vrk.

Jäsenkuntien ilmaantuvuusluvut vaihtelevat 571 / 100 000 / 14 vrk (Pornainen) ja 824 / 100 000 / 14 vrk (Järvenpää) välillä. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Viime viikolla näytteitä otettiin 1367 kpl, ja näytteistä 53 % (edellinen viikko 54 %) todettiin koronavirukseksi.

Keusoten akuuttiosastoilla on yhteensä 12 koronatartunnan saanutta, kun viikko sitten luku oli 11. Erikoissairaanhoidossa koronatartunnan saaneita on viimeisen kahden viikon aikana ollut aiempaa enemmän: Alkukesällä tartunnan saaneita on erikoissairaanhoidossa ollut 38-50 päivittäin. Tällä hetkellä HUSissa on hoidossa 78 koronatartunnan saanutta. Viime viikolla luku oli 61.

Koronarokotuksia annetaan läpi kesän

Keusote antaa koronarokotuksia läpi kesän. Tämänhetkisen tiedon mukaan 4. koronarokotukset laajenevat uusille kohderyhmille elokuun aikana. Vaikka lisäämme tuolloin myös rokotusaikoja, on mahdollista, että rokotuspisteillä on elo-syyskuussa ajoittaista ruuhkaa.

Suosittelemme, että he, joilta itseltä tai joiden läheiseltä puuttuu suositeltuja rokotusannoksia, huolehtisivat puuttuvien rokotteiden ottamisesta lähiviikkojen aikana ennen suositusten laajentumista.

Koronarokotuksen voi hakea ilman ajanvarausta walk-in-rokotuspisteeltä tai varata ajan etukäteen joko sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta tai puhelimitse.

 • Ajanvaraus sähköisesti: www.koronarokotusaika.fi
 • Ajanvaraus puhelimitse ma–pe klo 8–16 puh. 0192260665 (Pyrimme vastaamaan puheluihin saman viikon aikana.)

Walk-in-rokotukset

Seuraavilta rokotuspisteiltämme voit saada koronarokotuksen ilman ajanvarausta klo 10–14.30:

 • ti 12.7: Nurmijärven kirkonkylän terveysasema, Sairaalantie 2, Nurmijärvi
 • ke 13.7: Etelä-Tuusulan (Hyrylän) terveysasema, Hyryläntie 13, Tuusula
 • to 14.7: Mäntsälän terveysasema, Kivistöntie 14, Mäntsälä
 • pe 15.7: Klaukkalan terveysasema, Vaskomäentie 2, Klaukkala
 • ma 18.7. Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää
 • ti 19.7. Nurmijärven kirkonkylän terveysasema, Sairaalantie 2, Nurmijärvi
 • ke 20.7. Etelä-Tuusulan (Hyrylän) terveysasema, Hyryläntie 13, Tuusula
 • to 21.7. Mäntsälän terveysasema, Kivistöntie 14, Mäntsälä
 • pe 22.7. Klaukkalan terveysasema, Vaskomäentie 2, Klaukkala

Voit hakea rokotuksen myös jatkuvalta walk-in-rokotuspisteeltämme:

 • Hyvinkää, kauppakeskus Willan rokotuspiste (Faunattaren vieressä)
 • ma–pe klo 8.30–15.30

Koronarokotteiden määrät ja annosvälit tällä hetkellä

Tällä hetkellä 4. rokotetta suositellaan seuraaville ryhmille:

 • 70–79-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 65 vuotta täyttäneet koti- tai omaishoidon piirissä olevat sekä
 • 65 vuotta täyttäneet, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona arjessa ilman toisen ihmisen apua, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 80 vuotta täyttäneet ja iäkkäiden hoivakodeissa asuvat, kun 3. rokotteesta on kulunut 3 kk.
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kun 3. rokotteesta on kulunut 3 – 4 kk

5. rokotetta suositellaan

 • 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille henkilöille, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kk

Sairastetun koronataudin jälkeen koronarokotteen voi useimmiten ottaa 4 kuukauden kuluttua. Sairastettu tauti kuitenkin korvaa yhden rokoteannoksen.

Tarkemmat tiedot koronarokotteiden määristä ja annosväleistä sekä sairastetun koronataudin vaikutuksesta rokotuksen ottamiseen:

Neljänsien koronarokoteannosten suositus laajenee loppukesästä

Tämänhetkisen tiedon mukaan THL laajentaa koronarokotusten 4. annosten suositusta loppukesästä. Lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Keusote tulee laajentamaan rokotuksia THL:n suosituksen mukaisesti.

Lisätietoa suositusten laajenemisesta:

HUS ottanut käyttöön Paxlovid-koronaviruslääkkeen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on ottanut 1.7.2022 käyttöön Paxlovid-koronaviruslääkkeen hyvin rajoitetuille kohderyhmille erikoissairaanhoidossa. Tartunta tulee olla varmistettu laboratoriotutkimuksella (PCR- tai antigeeni-koronavirustesti). Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa. Paxlovid-lääkitys on suun kautta otettava lääke, joka on maksuton potilaalle.

Lisätietoa erikoissairaanhoidon käyttämästä koronaviruslääkkeestä:

Tartuntatautilakiin tarkoitus palauttaa osa väliaikaisista pykälistä

Hallituksen tavoitteena on palauttaa tartuntatautilakiin osa väliaikaisista pykälistä, joiden avulla koronaepidemiaa voidaan tarvittaessa hillitä. Rajoituksiin turvauduttaisiin vain, jos epidemiatilanne sitä ehdottomasti vaatii. Hallituksen esitys tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista on lausunnolla 1.6.–24.7.2022. Tiedotamme asiasta tarkemmin loppukesän tai alkusyksyn aikana.

Lisätietoa ministeriön tiedotteesta:

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyivät Suomen rajoilla

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä ovat päättyneet. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä.

Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättyminen koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa.

Vaikka terveysturvallisuustoimet Suomen rajoilla päättyvät, voivat muut maat edelleen rajoittaa matkustamista koronapandemian takia. Kaikkien Suomesta ulkomaille matkustavien tulee tarkistaa matkustamiseen mahdollisesti liittyvät rajoitukset kohdemaan viranomaisilta.

Lisätietoa THL:n tiedotteesta: