Siirry sisältöön

Otamme tuki- ja liikuntaelinsairauksien oirearviot käyttöön Omaolossa

Keusotessa keväällä käyttöön otettu Omaolo-palvelu laajenee 15.6.2022 kolmella uudella oirearviolla. Tällä kertaa vuorossa ovat oirearviot: Alaselkäkipu tai -vamma, Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma sekä Polven oire tai vamma
 
Omaolo on sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee asiakkaan itsehoitoa sekä ohjaa hänet tarvittaessa tarkoituksenmukaisen hoidon piiriin.  

Keusoten tavoitteena on ottaa kaikki Omaolon oirearviot vaiheittain käyttöön vuoden 2022 aikana. Keusotessa on jo entuudestaan käytössä neljä oirearvioita: Yleinen oirekysely, Koronavirustaudin oirearvio sekä Virtsatietulehdus– ja Seksitautiepäily

Lisäksi voit hyödyntää kaikkien Omaolo-palvelun oirearvioiden itsehoito-ohjeita, mutta niiden kautta ei vielä voi tehdä yhteydenottopyyntöä terveydenhuollon ammattilaiselle. 

Lääkäriin vai ei? Omaolo-palvelu auttaa eteenpäin 

Omaolon oirearviot auttavat arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse. Oirearviot perustuvat tutkittuun tietoon, kuten Käypä hoito -suosituksiin. 

Voit jättää Omaolossa terveydenhuollon ammattilaiselle yhteydenottopyynnön Keusotessa käytössä olevilla oirearvioilla, jos oirekuvasi sitä edellyttää. Käsittelemme yhteydenotot kiireellisyysjärjestyksessä, joten odotathan rauhassa yhteydenottoamme. Viestimme Omaolossa asiakkaan kanssa tietoturvallisesti vahvan tunnistautumisen avulla. 

Alaselkäkipu tai -vamma oirearvio 

  • Tee tämä oirearvio, jos sinulla on pitkittynyttä ja/tai tavallisesta poikkeavaa tai alaraajaan säteilevää kipua alaselässä.  
  • Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että alaselkäsi on kipeytynyt itsestään tai vamman seurauksena. Kipu voi säteillä alaraajaan. Raajassa voi olla myös puutumista tai voiman heikkoutta.  
  • Jos sinulla on kipua yläselässä tai raajan heikkoutta ilman kipua, tämä oirearvio ei sovellu sinulle. Ota siinä tapauksessa yhteyttä yleisen oirearvion kautta. 

Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma oirearvio 

  • Tee tämä oirearvio, jos olkapääsi on kipeä, jäykkä tai siihen on sattunut vamma.  
  • Huom. Jos kipu on aiheutunut äkillisen tapaturman seurauksena, hakeudu hoitoon pikaisesti. 

Polven oire tai vamma oirearvio 

  • Tee tämä oirearvio, jos polvesi on kipeä, jäykkä, tai siihen on kohdistunut vamma.  
  • Polvesi voi olla esimerkiksi turvonnut, et pysty liikuttamaan sitä normaalisti tai polvessasi on häiritsevää kipua tai se pettää alta. 

Lisätietoja: