Siirry sisältöön

Blogissamme: Opiskeluhuolto on yhdessä uuden edessä

Kaksi koululaista kävelee hymyillen koulun pihalla.

Tulevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit kokoontuivat yhteen 7.6.2022 Hyvinkään Sveitsissä. Aamusta alkaen tunnelma oli välitön ja mukava. Paikalla oli useita iloisia jälleen näkemisiä vanhojen tuttujen kanssa ja vilkasta keskustelua tulevasta muutoksesta: työnantaja vaihtuu kunnasta hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Ilmassa oli jännitystä, epävarmuutta, ihmettelyä, mutta myös toiveikkuutta tulevasta.

Päivän punaiseksi langaksi nousi yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. Ilolla kuuntelimme, kun Tuusulan kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara nosti puheessaan esille yhteisöllisen opiskeluhuollon ja oppilaiden kohtaamisen tärkeyden. Keusoten palvelujohtaja Tiina Salminen jatkoi samalla linjalla puhuen muutoksen yhdessä tekemisestä ja siitä, että ”annetaan muutokselle mahdollisuus”.

Oli helpottavaa huomata, miten yhteneväiset ajatukset alueen työntekijöillä on opiskeluhuoltotyöstä. Laajalla rintamalla puhuttiin yhteisöllisen työn ensisijaisuudesta ja huolena oli työn luisuminen entistä enemmän oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa tehtävään hoidolliseen työhön. Yleisesti pidettiin tärkeänä, että jatkossakin alueelliset tarpeet voidaan huomioida ja säilyttää olemassa olevia toimivia käytänteitä. Toisaalta henkilöstöstä välittyi halu oppia uutta yli kuntarajojen ja verkostoitua.

Sanotaan, ettei mikään muutu, mutta ei kai tässä uudistuksessa ole mitään mieltä, jos ei mikään muutu?

Muutos uuden työnantajan alaisuuteen herättää epävarmuutta. Työntekijän näkökulmasta mietityttää, muuttuvatko työolosuhteet hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen. Saanko edelleen täyttää omaa kalenteriani? Miten työterveys toimii? Onko minulla jatkossakin työnohjausta tai kuinka työhyvinvoinnista huolehditaan? Nämä ovat kysymyksiä, joihin hyvinvointialueella tarvitaan vastauksia, jotta hyvinvointialueesta tulee houkutteleva työnantaja. Lähitulevaisuuden haasteena onkin ratkaista resurssipula, joka opiskeluhuoltoa on psykologien ja terveydenhoitajien osalta piinannut. Miten pärjätä kilpailussa ammattitaitoisista työntekijöistä?

Oppilaiden ja opiskelijoiden näkökulmasta toivomme, että kuraattorit ja psykologit ovat jatkossakin näkyvillä ja helposti saavutettavissa koulun arjessa. Asiakkailta saadun palautteen pohjalta läsnäolo kouluilla koetaan hyvin tärkeäksi. Yksittäisen asiakkaan kohdalla muutos näyttäytyy toivottavasti entistä saumattomampina palveluina, jolloin vältyttäisiin turhalta luukulta luukulle juoksuttamiselta ja jonottamiselta. Vastaako tähän haasteeseen tulevaisuuden perhekeskus-malli? Löydetäänkö uudenlainen työtapa, joka vastaa paremmin oikea-aikaisesti asiakkaan tarpeisiin?

Vaikka ilmaan jäi vielä kymmeniä kysymyksiä, niin pikainen haastattelukierroksemme lounaan päätteeksi jätti olon, että tapaaminen oli koettu hyödylliseksi ja ajatukset muutoksesta olivat muuttuneet positiivisempaan suuntaan. Oli ollut virkistävää kuulla, miten muissa kunnissa tehdään, tutustua tuleviin kollegoihin, jakaa huolia ja odotuksia liittyen hyvinvointialueelle siirtymiseen ja erityisesti tavata kasvotusten ihmisten kanssa, kohdata.

Hyvinkään tilaisuudesta jäi vahvana mieleen, että teemme tätä muutosta yhdessä ja juuri nyt on oikea hetki olla mukana vaikuttamassa tulevaan – muutoin joku muu tekee sen meidän puolesta.

Koulukuraattorit Antti ja Katri.

Antti Kärki ja Katri Tiainen
Koulukuraattorit Tuusulan kunnasta