Siirry sisältöön

Apuvälinepalvelujen uudistuksella yhdenvertaiset palvelut alueemme asukkaille

Kuvassa kyynärsauvoja ja pyörätuolia käyttävä henkilö.

Olemme tänä vuonna uudistaneet apuvälinepalvelumme yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kanssa. Apuvälinepalvelut toimivat nyt alueellisen toimintamallin mukaisesti kaikissa Keusoten jäsenkunnissa. Tavoitteena on ollut tuottaa yhdenvertaiset apuvälinepalvelut alueemme asukkaille.

Uudistuksen myötä asiakkaidemme käytössä on nyt samat HUS apuvälinetuotteet. Apuvälineiden huollot ja korjaukset on puolestaan keskitetty HUS Hyvinkään Alueelliseen apuvälineyksikköön. Asiakkaidemme eniten käyttämät lähipalvelut säilyvät jäsenkunnissamme jatkossakin, vaikka alueellistuminen tuokin lisäjoustoa asiointiin ja apuvälineiden palautuksiin.

Palvelumme Keusoten jäsenkuntien apuvälinepisteissä

Keusoten terveysasemien apuvälinepalvelupisteissä hoituvat apuvälineiden arvioinnit, lainaukset ja palautukset sekä kotikäynnit lähellä Sinua. Henkilökuntamme kartoittaa apuvälineen tarpeesi.

 • Kun haluat lainata apuvälineen, voit
  • asioida kotikuntasi apuvälinelainaamossa sen aukioloaikana. Käynnille et tarvitse ajanvarausta eikä apuvälineitä tarvitse varata etukäteen.
  • soittaa apuvälinepalveluihin, takaisinsoittopyynnön voi jättää 24/7, p. 019 226 0202 tai
  • ottaa yhteyttä sähköisellä yhteydenottolomakkeella.
 • Saat apuvälineen lainaan, jos selviytymisesi päivittäisissä toiminnoissa on heikentynyt vamman, sairauden, ikääntymisen tai kehitysviivästymän vuoksi.
 • Apuväline lainataan määräajaksi tai käyttötarpeen mukaan, jonka jälkeen se palautetaan.
 • Lainattavia apuvälineitä ovat liikkumisen apuvälineet (esim. pyörätuolit, rollaattorit, kävelytelineet ja -sauvat), hygienia-apuvälineet (esim. suihkutuolit ja wc-korottajat) sekä asuntojen ja muiden tilojen apuvälineet (esim. henkilönostolaitteet ja hoitosänky).
 • Voit lainata apuvälineitä myös HUS Hyvinkään Alueellisesta apuvälineyksiköstä.
 • Voit palauttaa apuvälineesi mille tahansa Keusoten alueen apuvälinepisteelle tai HUS Hyvinkään Alueelliseen apuvälineyksikköön. Tarkistathan lainaamokohtaiset palautusohjeet verkkosivuiltamme lainaamojen tiedoista.

HUS Hyvinkään Alueelliseen apuvälineyksikköön keskitetyt palvelut

 • Apuvälineiden huolto- ja korjauspalvelut, ota yhteyttä puhelimitse, p. 019 4587 2640. Takaisinsoittopyynnön voi jättää 24/7.
 • Yksilölliset muutostyöt ja erityisosaamista vaativat apuvälinepalvelut.
 • Apuvälineiden hankinnat, pesut ja puhdistukset, kuljetukset sekä varastonhallinta.

Henkilökohtaisten apuvälineiden maksusitoumuskäsittely HUS Apuvälinekeskuksessa

Henkilökohtaisten apuvälineiden maksusitoumusten käsittely siirtyi vuoden alusta Helsingissä sijaitsevaan HUS Apuvälinekeskukseen. Asiakas saa aina tarkemmat toimintaohjeet Keusoten henkilöstöltä apuvälinetarpeensa arvioinnin yhteydessä. Useimmissa uusimisiin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä suoraan HUS Apuvälinekeskukseen.

Henkilökohtaisilla maksusitoumuksilla hankittavia apuvälineitä ovat esimerkiksi:

 • Hoitosukat ja -hihat, peruukit, selkätuet, rinta- ja kaularangan tuet, tukipohjalliset, yksilölliset jalkineet, proteesit ja silmälasit.

HUS Apuvälinekeskuksen vastuulla ovat myös erityisen vaativat lähetteellä saatavat apuvälinepalvelut, kuten sähköpyörätuolit, muut sähköisen liikkumisen apuvälineet, puhetta tukevat ja korvaavat apuvälineet, lapsille pitkäaikaislainaan luovutettavat apuvälineet sekä näiden apuvälineiden huolto- ja korjauspalvelut.

Katso tarkemmat lisätiedot, yhteystiedot ja aukioloajat:

Kuvassa kyynärsauvoja ja pyörätuolia käyttävä henkilö.