Siirry sisältöön

Blogissamme: Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut hyvinvointialueelle

STM:n kuvapankin kuva koulun työntekijästä ja kahdesta koululaisesta.

Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut ovat mukana historiallisessa muutoksessa: Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Pornaisten palvelut siirtyvät 1.1.2023 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Tällöin olemme jälleen saman työnantajan palveluksessa koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien sekä koululääkäreiden kanssa, jotka ovat keskeisiä yhteistyökumppaneitamme kouluyhteisöissä. Erityisen tärkeää on myös yhteistyön tiivistäminen muiden hyvinvointialueen työntekijöiden kanssa, jotta yhteinen työmme palvelisi entistä paremmin niitä lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka tässä kohtaa tarvitsevat tukeamme.

Oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tarjottavien palvelujen järjestämisessä muutoksen ei ennakoida juuri näkyvän. Työntekijöiden puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet vaihtuvat, mutta muuten tutut kuraattorit ja psykologit jatkavat työskentelyä samoissa eskareissa, kouluissa ja oppilaitoksissa kuin aikaisemminkin. Työntekijöiden yhteistyö opetushenkilökunnan kanssa jatkuu ennallaan niin yksittäisten oppilaiden, ryhmien kuin yhteisöjen kanssa, sillä vuonna 2014 voimaan tullut oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ohjaa edelleen työskentelyämme.

Muutoksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut hyvinvointialueen asukkaille. Tätä tavoittelemme myös opiskeluhuollossa. Tulemme hyötymään laajasta, kuntarajat ylittävästä yhteisöstä ja keskinäisestä yhteistyöstä. On mielenkiintoista lähteä tutkimaan, missä asioissa palvelemme perheitä samalla, missä eri tavalla. Millaisia hyviä käytänteitä voimme oppia kustakin kunnasta niin, että osaamisemme työkalupakki laajenee ja työskentelymme lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi paranee?

Riina Kontro
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö, Nurmijärvi
riina.kontro@nurmijarvi.fi

Riina Kontro valmistelee opiskeluhuollon siirtymistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteistyössä muiden opiskeluhuollon esimiesten ja työntekijäryhmien kanssa.