Siirry sisältöön

Keusotessa aloitetaan neljännet koronarokotukset 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville

Keusote alkaa antaa neljänsiä koronarokoteannoksia 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville ilman alaikärajaa. Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa vakavaa, sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään iäkkäiden koronasta johtuvia kuolemia. THL antoi asiasta suosituksensa 24.3.

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Voit varata ajan rokotukseen soittamalla ma – pe klo 8 -16 numeroon:

Soitamme sinulle takaisin.

Ajan voi varata myös sähköisesti osoitteessa:

Hoivakotirokotuksia aletaan valmistelemaan.

Rokotuksen voi saada jo ilman ajanvarausta Hyvinkään kauppakeskus Willan walk-in-rokotuspisteeltä seuraavina aikoina:

  • ma – pe klo 10 – 18
  • la klo 9 – 17

Kenelle rokotus on hyvä antaa?

Neljännet annokset pyritään antamaan ripeästi, sillä niillä pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa juuri nyt epidemian ollessa voimakkaimmillaan. Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä.

Kuten aiempienkin annosten kohdalla, päätös terveydentilaltaan hauraan ihmisen rokottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti harkiten yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa. THL suosittelee, että esimerkiksi saattohoidossa olevia ihmisiä, joiden aktiivinen hoito on lopetettu, ei rokoteta systemaattisesti. Syynä on, että väliaikaisen kuumeen tapaiset yleiset haittavaikutukset voivat heikentää henkilön tilaa. Rokotukset luokitellaan aktiivihoidoksi, ja sama käytäntö koskee koronarokotusten lisäksi myös esimerkiksi influenssarokotuksia.

Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.