Siirry sisältöön

Mammografiavaunut kiertävät Keusoten alueella – Osallistuthan vuorollasi rintasyöpäseulontaan

Kuvituskuvassa nainen mammografiassa.

Naisten yleisin syöpätauti on rintasyöpä ja se yleistyy vaihdevuosi-iän lähestyessä. Keusoten alueella rintasyöpätilanne on ollut koko Suomea parempi, mutta suotuisa kehitys on nyt pysähtynyt ollen maan keskitasoa. Sen vuoksi onkin tärkeää osallistua rintasyöpäseulontaan omalla vuorollasi kutsun saatuasi.

Ketkä saavat kutsun rintasyöpäseulontaan?

Tiesitkö, että rintasyöpäseulonta eli mammografiaseulonta vähentää rintasyöpäkuolemia noin kolmanneksella? Rintasyöpäseulonnoilla voidaan havaita mahdollinen muutos rintakudoksessa jo ennen oireiden ilmenemistä. Rintasyövän syntyyn vaikuttavat monet riskitekijät, kuten ikääntyminen, vaihdevuosioireiden hormonihoito, perinnöllinen alttius sekä ylipaino. Varhaisessa vaiheessa havaitun rintasyövän ennuste on hyvä.

Seulontaan kutsutaan parillisia vuosia täyttävät 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Tänä vuonna kutsun saavat vuosina 1954, -56, -58, -60, -62, -64, -66, -68, -70 ja -72 syntyneet naiset.

Keusoten alueen rintasyövän seulontapalvelut tuottaa Suomen Radiologikeskus Oy. Kutsuttavat henkilöt saavat postitse henkilökohtaisen kutsukirjeen. Kirjeessä on annettu valmiiksi kuvausaika ja kotikunnan perusteella määräytyvä seulontapaikka.

Kuvausajan ja -paikan voi tarvittaessa vaihtaa tai ajanvarauksen perua soittamalla Suomen Radiologikeskuksen ajanvaraukseen, puh. 044 414 4000, ma–pe klo 8–18. Ajanvarauksen voi muuttaa myös sähköisesti Radiologikeskuksen verkkosivuilla kutsukirjeen mukana tulleen koodin avulla.

Osallistu seulontaan helposti omalla paikkakunnallasi mammografiavaunussa

Suomen Radiologikeskuksella on kaksi mobiilikuvausyksikköä eli niin kutsuttua mammografiavaunua. Ne kiertävät alueella erillisen aikataulun mukaisesti. Tällä hetkellä toinen mammografiavaunu sijaitsee Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUSTin sisäpihalla (os. Lääkärinkuja 1). Kesäkuun 2022 lopulla mammografiavaunu jatkaa matkaansa Tuusulaan ja sieltä edelleen syyskuussa Hyvinkäälle.

Toinen mammografiavaunu saapuu alueellemme alustavan aikataulun mukaan syksyllä 2022. Silloin se pysähtyy Pornaisissa (os. Latiskantie 3), Mäntsälässä (os. Kaakkumäentie 1-3) ja Nurmijärven Klaukkalassa (os. Kisatie 9).

Tiedotamme tarkemmat pysähdyspaikat ja aikataulut lähempänä ajankohtaa.

Lisätietoja seulonnoista ja syöpätaudeista: