Siirry sisältöön

Rekisteröidyt tartunnat lisääntyivät lähes neljänneksellä, maskisuosituksen keventämisessä ei syytä kiirehtiä

Viime viikolla rekisteröityjen koronatartuntojen määrät ovat kasvaneet. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 2273 / 100 000 / 14 vrk.

Viikolla 10 koronatartuntoja todettiin 2511 kpl, joka on enemmän kuin edeltävällä viikolla (2034 kpl). Tartuntoja on todettu viikolla 10 Nurmijärvellä 531 (437), Hyvinkäällä 498 (414), Tuusulassa 524 (413), Mäntsälässä 275 (217), Järvenpäässä 630 (496) ja Pornaisissa 53 (57). Alueemme suurin ilmaantuvuus on Järvenpäässä, joka on 2534 / 100 000 / 14 vrk. Jäsenkuntien ilmaantuvuusluvut vaihtelevat 1961 / 100 000 / 14 vrk (Hyvinkää) ja 2534/ 100 000 / 14 vrk (Järvenpää) välillä. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Viime viikolla näytteitä otettiin 4498 kpl, ja näytteistä 56% todettiin koronavirukseksi.

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa on hoidossa tänä maanantaina 22 koronavirustartunnan saanutta potilasta, mikä on melkein puolet enemmän kuin viikko sitten. HUSissa on hoidossa yhteensä tällä hetkellä puolestaan 97 koronatartunnan saanutta potilasta, joista tehohoidossa 7. Myös HUSin koronaluvut ovat kasvaneet.

Rekisteröityjen koronatartuntojen lisääntyminen voi johtua rajoitusten purkamisesta, ihmisten käyttäytymisen muutoksista, sairasvakuutuslain muutoksista ja omikron BA.2-variantin leviämisestä. On mahdollista, että kyseessä on todellinen epidemian voimistuminen.

JUSTin akuuttiosastolla runsaasti koronapotilaita

Tiedotimme perjantaina siitä, että Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa on hoidossa aikaisempaa enemmän koronapotilaita.

Koronapotilaiden hoitaminen vaatii henkilöstön uudelleen sijoittamista. Tämä voi vaikuttaa muiden palveluiden saatavuuteen.

Maskisuosituksen poistamisella ei kiirettä

THL on kertonut julkisuudessa keventävänsä maskisuositusta. THL:n Mika Salminen kertoi tulevasta ohjeistuksen muutoksesta THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhteisessä tiedotustilaisuudessa 10.3.2022.

Keusoten alueella on tuoreeltaan viitteitä epidemian kiihtymisestä. Näin ollen kiirettä maskisuosituksen poistamiselle ei vielä ole.

“Tilanteen kehittymistä on hyvä seurata muutaman viikon ajan, eikä hätäillä maskien käytön lopettamisessa”,

kommentoi Keusoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Hiljanen.

Keusotessa on edelleen voimassa maskisuositus. Maskisuositukseen mahdollisesti tulevista muutoksista tiedotetaan, kun se on ajankohtaista.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei jatka Uudenmaan koronarajoituksia 15.3. jälkeen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole jatkamassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 15.3. asti voimassa olevaa määräystä, joka velvoittaa tiloista vastaavat toimijat järjestämään toiminnan tiloissa niin, että lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä.

Keskiviikosta 16.3. alkaen missään Keusoten alueella ei ole enää voimassa AVIn asettamia koronarajoituksia.

Epidemia ei kuitenkaan ole ohi, ja aluehallintovirasto seuraa tilannetta edelleen tiiviisti.

Tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset voimassa kesäkuun loppuun asti

Vaikka Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettama tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittava määräys on päättymässä myös Uudellamaalla, koko Suomessa on edelleen voimassa yleisiä hygieniavaatimuksia koskeva tartuntatautilain pykälä 58 c. Se koskee kaikkia yleisölle avoimia ja asiakkaille ja osallistujille varattuja toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä, ja on voimassa 30.6.2022 asti.

Terveysturvallisuuden parantamiseksi tiloista vastaavien toimijoiden on noudatettava seuraavia velvoitteita:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista käytännöistä, joilla estetään tartuntojen leviämistä
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään toiminnan erityispiirteet huomioiden mahdollisimman väljästi. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Varaa aika 12 – 17-vuotiaiden 3. rokotukseen sähköisesti

12 – 17-vuotiaiden 3. koronarokotusajan voi nyt varata sähköisesti osoitteessa:

Ajan voi myös varata soittamalla numeroon:

Tiedotimme viime maanantaina, että 3. koronarokoteannosta annetaan nyt 12 – 17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville vähintään 6 kuukautta 2. rokotuksesta. 3. rokoteannos voidaan antaa myös perusterveille 12 – 17-vuotiaille vähintään 6 kuukautta 2. rokotuksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisestä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Rokotteena käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnatya tehosteannoksena kaikille 12–17-vuotiaille.

Walk-in-koronarokotukset jatkuvat Hyvinkään Willassa

Lounasajan walk-in-koronarokotukset Keusoten eri pisteissä on tällä viikolla lopetettu. Hyvinkään Willassa ajanvaraukseton walk-in-rokotustoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti ja rokotukseen voivat tulla kaikki 5-vuotiaista ylöspäin.

  • Hyvinkää, kauppakeskus Willan rokotuspiste (Faunattaren vieressä)
    • ma – pe klo 10 – 18
    • la klo 9 – 17