Siirry sisältöön

Tartuntatautipäivärahaa voi hakea nyt hoitajan tai lääkärin todistuksella, ravintolarajoitukset päättyvät

Viime viikolla rekisteröityjen koronatartuntojen määrät ovat hieman laskeneet. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 1959 / 100 000 / 14 vrk.

Viikolla 8 koronatartuntoja todettiin 1839 kpl, joka on vähemmän kuin edeltävällä viikolla (2181 kpl). Tartuntoja on todettu viikolla 8 Nurmijärvellä 401 (507), Hyvinkäällä 402 (479), Tuusulassa 349 (368), Mäntsälässä 158 (210), Järvenpäässä 476 (479) ja Pornaisissa 53 (36). Alueemme suurin ilmaantuvuus on Järvenpää, joka on 2149 / 100 000 / 14 vrk. Jäsenkuntien ilmaantuvuusluvut vaihtelevat 1753 / 100 000 / 14 vrk (Pornainen) ja 2149/ 100 000 / 14 vrk (Järvenpää) välillä. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Viime viikolla näytteitä otettiin 3392 kpl, ja näytteistä 54% todettiin koronavirukseksi.

Järvenpään JUSTissa on hoidossa tänä maanantaina 12 koronavirustartunnan saanutta potilasta. HUSissa on hoidossa yhteensä tällä hetkellä puolestaan 76 koronapotilaista, joista tehohoidossa 3.

Valtioneuvosto antoi asetuksen tartuntatautipäivärahahakemuksiin liitettävistä todistuksista

Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jääville myönnetään oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä ajalle 1.1. – 30.6.2022. Toistaiseksi takautuvia päätöksiä ei tehdä. Tartuntatautipäivärahaa Kelasta haettaessa tulee esittää todistus siitä, millä ajalla ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa koronan tartuntariskin vuoksi.

Todistuksen voi saada julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollosta, myös työterveyshuollosta. Todistuksen voi lääkärin lisäksi antaa sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Todistuksesta tulee ilmetä tieto siitä, että henkilöllä tai huoltajan alle 16-vuotiaalla lapsella on todettu laboratoriovarmennettu covid-19-tartunta. Lisäksi tulee ilmetä yksiselitteisesti, mistä lukien ja mihin saakka työstä, varhaiskasvatuksesta tai oppilaitoksesta poissaoloa suositellaan. 

Ansionmenetyksestä ja sen määrästä on myös esitettävä luotettava selvitys.

Asetus tulee voimaan 28.2.2022 ja on voimassa 30.6.2022 asti.

Ravintolarajoitukset päättyvät 1.3.

Ravintoloiden anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää ja istumapaikkoja koskevat väliaikaiset rajoitukset poistuvat tiistaina 1.3.2022. Vaikka rajoituksia puretaan, ovat tartuntatautilain hygieniavaatimuksia ja -velvoitteita koskevat pykälät yhä voimassa 30.6.2022 asti.

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 1.3.2022

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja myös Keusoten kunnissa etätyösuositus päättyy huomenna tiistaina 1.3.2022. Keusote suosittelee asteittaista siirtymistä etä- ja lähityön yhdistämiseen terveysturvallisesti ja tilannetta seuraten.

Novavaxin uutta rokotetta nyt saatavilla

Keusoten alueen aiemmin koronavirusta vastaan rokottamattomien asukkaiden on nyt mahdollista saada Novavaxin Nuvaxovid-rokotetta. Nuvaxovid-rokote on proteiiniadjuvanttirokote. Kansallisen ohjeistuksen mukaan rokotetta annetaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta.

Rokotteen kohderyhmään kuuluvat myös ne 60 vuotta täyttäneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka eivät ole vielä saaneet yhtään rokoteannosta. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan.

Nuvaxovid-rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotetta. Rokotusväli on 6 – 12 viikkoa.

Voit ilmoittautua rokotukseen soittamalla rokotusajanvarauspuhelimeen:

ma-pe klo 8 – 16. Soitamme sinulle takaisin.

Rokotusaika kerrotaan, kun rokotukseen on ilmoittautunut riittävä määrä henkilöitä. Näin toimitaan rokotehävikin välttämiseksi. Rokotukset toteutetaan keskitetysti Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Jos rokotuksiin ilmoittautuu riittävä määrä henkilöitä, voidaan rokotusta järjestää myös muissa kunnissa.

Koronavirusrokotukset antavat laajemman ja pidemmän suojan kuin sairastettu tauti

Tuoreiden laboratoriotutkimusten mukaan lievä omikronvariantin aiheuttama tauti ilman aiempaa rokotusta vaikuttaisi antavan vasta-ainesuojaa eli immuniteettia omikrontartuntaa vastaan, mutta ei juurikaan muita variantteja vastaan.

”Kahdesti rokotetulle syntyy omikroninfektion jälkeen kohtuullinen vaste myös muille varianteille, mutta omikronvariantti ei nosta läpäisyinfektioissakaan vasta-aineita samassa määrin ja siten suoja sairastetusta omikronvariantista jää matalammaksi ja hiipunee nopeammin pois. Lievän omikron-läpäisyinfektion antama vasta-ainesuoja on vain noin kolmasosa tehosterokotteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että omikronin aiheuttama infektio painottuu ylähengitysteihin”, kertoo ylilääkäri, professori Olli Vapalahti.

”Vaikka rokotusten suoja oireisia tartuntoja vastaan hiipuu, rokotusten antama suoja vakavaa tautia vastaan säilyy pidempään ja on soluimmuniteetin myötä vähemmän riippuvainen virusten muuntumisesta”, huomauttaa Vapalahti.