Siirry sisältöön

Koronatartunnat varovaisessa laskussa – liikuntatilat aukeavat terveysturvallisesti, pienet yleisötilaisuudet mahdollisia

Viime viikolla rekisteröityjen koronatartuntojen määrät ovat hieman laskeneet. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 2376 / 100 000 / 14 vrk. Tartunnoista 96 % on omikron-epäilyjä.

Viikolla 4 koronatartuntoja todettiin 2240 kpl, joka on hieman vähemmän kuin edeltävällä viikolla (2512 kpl). Tartuntoja on todettu viikolla 4 Nurmijärvellä 460 (593), Hyvinkäällä 484 (593), Tuusulassa 437 (478), Mäntsälässä 211 (193), Järvenpäässä 602 (602) ja Pornaisissa 46 (48). Alueemme suurin ilmaantuvuus on Järvenpäässä, joka on 2709 / 100 000 / 14 vrk. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Järvenpään JUSTissa koronaviruksen takia hoidossa on tänä maanantaina 19 potilasta. HUSissa hoidossa vuodeosastolla tällä hetkellä puolestaan on noin 120 potilaista ja tehohoidossa 18.

Rokotuskattavuus Keusoten alueella

Keusoten kuntien rokotuslukujen raportointi Keusoten nettisivuille ja THL:n rokotuskarttaan on ollut tauolla tietojärjestelmäongelman takia. Tästä syystä rokotustiedot päivittyvät vähitellen, ja arvioitu valmistumisajankohta on helmikuun aikana.

Muutaman kunnan osalta tiedot ovat jo päivittyneet ajan tasalle:

 • Nurmijärvellä yli 12-vuotiaista 1. koronarokoteannoksen on saanut 88,2%, 2. annoksen 84,8% ja kolmannen annoksen 51,6% väestöstä.
 • Tuusula yli 12-vuotiaista saanut 1. koronarokoteannoksen on saanut 88,8%, 2. annoksen 85,8% ja 3. annoksen 54.2% väestöstä.

5-11-vuotiaiden rokotuksia on kunnissa annettu seuraavasti:

 • Hyvinkää 25,9%
 • Järvenpää 26,9%
 • Mäntsälä 24,2%
 • Nurmijärvi 29,7%
 • Pornainen 22,1%
 • Tuusula 27%

Päiväajan walk in -koronarokotuksia useissa kunnissa

Tiistaista 1.2.2022 alkaen useissa Keusoten alueen kunnissa järjestetään lounasajan walk in -rokotuksia yli 12-vuotiaille. Voit tulla ottamaan koronarokotteen arkisin klo 10 – 14 seuraavilta rokotuspisteiltämme:

 • Mäntsälän terveysasema, Kivistöntie 14, Mäntsälä
 • Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää
 • Etelä-Tuusulan (Hyrylän) terveysasema, Hyryläntie 13, Tuusula
 • Nurmijärven kirkonkylän terveysasema, Sairaalantie 2, Nurmijärvi
 • Klaukkalan terveysasema, Vaskomäentie 2, Klaukkala

Lisäksi Hyvinkään Hyrian rokotuspisteellä järjestetään lauantaina 5.2.2022 drive in -rokotusta yli 12-vuotiaille klo 9-17.

Tarjoamme kaikilla rokotuspisteillämme virka-aikana myös maksuttomia influenssarokotuksia niin kauan kuin rokotteita riittää influenssalle altteimmille henkilöille ja heidän lähipiirilleen.

Ulkomaanmatkailussa kaksi rokotetta ei enää aina riitä

Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilasulun ja lieventää sisätilojen kokoontumisrajoitusta Uudellamaalla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleva tartuntatautilain pykälän 58 g mukainen päätös, jolla on määrätty tiettyjä liikunta-, harrastus- ja virkistystiloja suljettavaksi, kumotaan kokonaan. Kumoaminen tulee voimaan huomisesta 1.2.2022 alkaen. Kaikki tähän asti suljetut tilat voi siis avata tiistaina yleisön ja osallistujien käyttöön, mutta tilojen käytössä täytyy huolehtia edelleen terveysturvallisuudesta. Terveydenhuollon kuormitus on sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan Uudellamaalla edelleen korkealla tasolla, mutta lain edellytykset tilojen sulkumääräykselle eivät enää täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain pykälään 58 d perustuvaa määräystä lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisemisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 1.-15.2.2022 välisen ajan. Tilan käytöstä vastaavan toimijan täytyy suunnitella, millaisin toimin tartuntariskiä voi ehkäistä. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi asiakaspaikkojen väljä sijoittelu, ilmanvaihdon tehostaminen tai kävijöiden tulon porrastaminen.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 58 pykälän mukaisen päätöksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksien rajoitusten lieventämisestä. Päätöksen myötä 1.2.-15.2. sisätiloissa voi järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia, jos kaikilla osallistujilla on määritellyt istumapaikat. Jos määriteltyjä istumapaikkoja ei ole, minkään kokoisia kokoontumisia ei voi järjestää. Ulkotilojen kokoontumisten yleisömäärää ei tähänkään asti ole rajoitettu aluehallintoviraston määräyksellä.

Tilojen käytöstä vastaavat toimijat tai tilaisuuksien järjestäjät voivat yhä edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassia samoilla periaatteilla kuin tähän asti, mutta passia ei voi tällä hetkellä käyttää vaihtoehtona rajoituksille.

Ravintolarajoituksiin kevennyksiä

Valtioneuvosto on jatkanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Ravintoloiden anniskelua ja aukioloa koskevia rajoituksia jatketaan maaliskuun loppuun asti. Lisäksi ravintolarajoituksia kevennetään ruokaravintoloiden osalta.

Asetusmuutokset tulevat voimaan 1.2.2022. Rajoitukset ovat voimassa ravitsemisliikkeiden osalta 31.3.2022 asti. Sote-ministeriryhmä tarkastelee ravintoloiden tilannetta uudelleen kuitenkin jo viikolla 6.

Nämä ohjeet ovat voimassa leviämisalueella 1.2.2022 alkaen:

 • Ruokaravintolat (myös esim. kahvilat) voivat olla auki klo 5–21. Anniskeluravintolat (esim. baarit ja yökerhot) voivat olla auki klo 5–18. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita, noutoruuan myyntiä tai Suomen ja muiden maiden välillä kulkevien laivojen tai lentokoneiden ravintoloita.
 • Alkoholia saa tarjoilla ruokaravintoloissa klo 9–20 ja anniskeluravintoloissa klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
 • Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % (sisätiloissa) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotiloissa).
 • Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Koronapassin käytön rajoituksia jatketaan

Valtioneuvosto on päivittänyt tartuntatautilain 58 i §:n nojalla annettua asetusta koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 15.2.2022 saakka koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Asetus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu voimassa olevia rajoituksia. Alueelliset viranomaiset päättävät, millaisia rajoituksia alueilla on käytössä.