Siirry sisältöön

Tartunnat jatkavat kasvuaan, rokotukset edistyvät vauhdilla

Menneellä viikolla koronatartunnat ovat jatkaneet kasvuaan. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 2300 / 100 000 / 14 vrk. Tartunnoista 94 % on omikron-epäilyjä.

Viikolla 1 koronatartuntoja todettiin 2584 kpl, joka on jonkin verran enemmän kuin edeltävällä viikolla (2016 kpl). Testauskapasiteetti on täydessä käytössä. Tartuntoja on todennäköisesti väestössä enemmän kuin pystytään tutkimaan. Tartuntoja on todettu viikolla 1 Nurmijärvellä 552 (423), Hyvinkäällä 557 (399), Tuusulassa 577 (466), Mäntsälässä 231 (204), Järvenpäässä 609 (465) ja Pornaisissa 58 (60).  Alueemme suurin ilmaantuvuus on Tuusulassa, joka on 2712 / 100 000 / 14 vrk. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen. Keusoten kaikkien jäsenkuntien ilmaantuvuusluku on yli 2000.

Tartuntoja esiintyy runsaasti etenkin 10-60-vuotiailla.

HUS:n erikoissairaanhoidon koronapotilaiden määrä on noussut ja hoidettavana on ollut yli 150 potilasta, joista noin joka kahdeksas on ollut tehohoidossa. JUSTin koronaosastolla on hoidossa viime päivinä noin 10 koronapotilasta.

Tartuntamäärien kasvu on heikentänyt koronatestiin pääsyä. Vapaat näytteidenottoajat ovat useiden vuorokausien päässä. Rajatuille sote-työntekijäryhmille on tarjolla aikaisempia aikoja. Keusoten alueen maksuttomilla testikaistoilla otettiin viime viikolla 4880 näytettä. Positiivisten näytteiden osuus on noin puolet testatuista. Kotona todetut koronatartunnat eivät rekisteröidy järjestelmään.

Tartunnanjäljityksellä ei enää voida rajata epidemiaa

Suurten tartuntamäärien vuoksi tartunnanjäljitys on ruuhkautunut vakavasti.

Viranomaisjäljitystä tehdään 10.1.2022 alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

Henkilöt, jotka ovat aiemmin saaneet tekstiviestillä ohjeen eristykseen jäämisestä ja perheenjäsenten ohjaamisesta karanteeniin, tulevat saamaan viranomaispäätökset. Muutos koskee uusia altistumistilanteita.

Lisätietoa tiedotteestamme:

Koronaohjeistusta varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksiin sekä perheille 8.1.2022 alkaen

Keusote on antanut ohjeistuksen varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksiin sekä perheille nykyisessä koronavirusepidemiatilanteessa. Ohje nojaa ihmisten oman vastuun ottamiseen koronatilanteessa. Virallisten karanteenien sijaan pyritään välttämään omaehtoisesti tarpeettomia kontakteja.

Jos sairastut hengitystieinfektioon, jää heti kotiin sairastamaan vähintään viideksi vuorokaudeksi. Kannustamme työnantajia joustavuuteen esimerkiksi myöntämällä lyhytaikaisia sairaslomia sairastuneen omalla ilmoituksella ilman todistuskäytänteitä. Todistusvaade ruuhkauttaa terveyspalveluita tarpeettomasti.

Lue lisää tiedotteestamme:

28 000 koronarokoteannosta viime viikolla

Viime viikolla rokotuspisteissämme annettiin yhteensä noin 28 000 koronarokoteannosta. Keusoten alueen kunnissa on käynnissä massarokotusviikot 3.-23.1. Koronarokotuksia annetaan kaikissa kunnissa ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta walk in ja drive in -pisteillä.

5-11-vuotiaiden lasten rokotuksia annetaan ajanvarauksen lisäksi ilman ajanvarausta walk in -rokotuspisteessä Hyvinkäällä tulevana viikonloppuna. Lasten walk in -rokotuksia on suunniteltu lisättävän, ja tiedotamme niistä mahdollisimman pian.

Katso rokotuspisteet ja aukioloajat:

Uudellamaalla koronarajoituksia jatkettu

Aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen kieltää henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.1.2022 asti.

Lisäksi alueelle annettua tartuntalain pykälän 58 g mukaista määräystä tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta on jatkettu. Sulkupäätös on voimassa 24.1.2022 asti. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palveluiden toteuttamiseen.

Myös 58 d §:n mukaista muissa asiakas- ja osallistujatiloissa sovellettavaa rajoitusta on jatkettu 31.1.2022 asti toiminnan järjestämisestä siten, että tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.