Siirry sisältöön

Blogissamme: Ojenna olkapääsi – jokaista tarvitaan rokotekattavuuden nostamiseen

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Koronavirustartunnat ovat räjähtäneet omikron-muunnoksen myötä ennen näkemättömiin lukemiin alueellamme huolimatta erilaisista rajoitustoimista. Vaikka omikronin tiedetään aiheuttavan lievempää tautia kuin aiemman variantin, sairastuneiden määrät ovat niin valtavia, että joukossa tulee väistämättä olemaan yhä enemmän sairaala- ja jopa tehohoitoa tarvitsevia potilaita.

Tämä näkyy jo meidänkin alueellamme – sairaalahoidossa koronan vuoksi on yhä useampi kuntalainen, eikä menehtymisiltäkään olla vältytty.

Sairaalapalvelujen lisäksi myös avopalvelut natisevat liitoksissaan – henkilöstöä ei ole riittävästi. Myös henkilöstö altistuu ja sairastuu omikronin ja muiden infektioiden edetessä hankaloittaen tilannetta entisestään. Tartunnanjäljityksemme joutuu kohdentamaan toimintansa hyvin valikoivasti, eikä pysty enää rajaamaan tartuntojen leviämistä. Testauskapasiteetti on riittämätön. Palveluketjut ruuhkautuvat. Perusterveydenhuollon tilanne on kestämätön, ja jatkuessaan tulee johtamaan koronavelan kasvamiseen vuosiksi eteenpäin. Tilanne on samanlainen monilla alueilla. Tässä tilanteessa valtiovallan on tarpeen nopeasti arvioida uudelleen koronastrategiaansa testauksen, jäljityksen ja karanteenien osalta.

Tässä vaikeassa tilanteessa kaikki rokotusikäiset Keusoten kuntalaiset voivat auttaa täydentämällä olemassa olevaa rokotussarjaansa tai vaikkapa ottamalla sen ensimmäisen rokotteen.

Nettisivuillamme olevat rokotusluvut ovat laahanneet jäljessä jo viikkoja potilastietojärjestelmän päivitystä odotellen. Päivityksen odotetaan toteutuvan loppiaisen jälkeisellä viikolla. Rokotuksia on kuitenkin toteutettu alueellamme noin 11 000 rokotuksen tasaista viikkovauhtia. Rokotusviikoilla 3. – 23.1.22 kuntalaisille tarjoutuu tilaisuus osallistua koronan selättämiseen ja pahenevan kierteen katkaisemiseen 19 eri rokotuspisteessä kuntayhtymän alueella. Tavoittelemme jatkossa reilusti yli 20 000 rokotuksen antamista viikossa.

Rokotusviikkojen toteuttaminen on valtavan iso ponnistus, jonka toteuttamiseksi tarvitaan merkittävä osa Keusoten voimavaroista ja sen lisäksi suuren vapaaehtoisjoukon korvaamatonta panosta. Kiireettömiä palveluja joudutaan sen vuoksi väliaikaisesti rajoittamaan.

Käytä siis tilaisuus rokotteen ottamiseen nyt hyväksesi ja tee oma osuutesi koronan selättämisessä – ojenna olkapääsi rokotettavaksi.

Pirjo Laitinen-Parkkonen
Kuntayhtymän johtaja