Siirry sisältöön

Koronaepidemia kasvanut räjähdysmäisesti

Keusoten alueen koronatartuntojen määrä jatkuu edelleen kiihtyvästi. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 1436 / 100 000 / 14 vrk. Tartunnoista 88 % on s-geeninegatiivisia, joka viittaa Omikron-variantin mahdollisuuteen. Tartuntatapausten kiihtyvä kasvu ja Omikron-variantin ilmaantuminen Keusoten alueella osuvat ajallisesti yhteen.

Viikolla 52 koronatartuntoja todettiin 2016 kpl, joka on huomattavasti enemmän kuin edeltävällä viikolla (847 kpl). Tartuntamäärät ovat 18-kertaistuneet syyslomaan verrattuna ja 6–7-kertaistuneet joulukuun aikana. Koronatartunnat ovat kasvaneet merkittävästi kaikissa alueemme kunnissa viime viikkoon verrattuna. Tartuntoja on todettu Nurmijärvellä 423 (197), Hyvinkäällä 399 (194), Tuusulassa 466 (180), Mäntsälässä 204 (63), Järvenpäässä 465 (199) ja Pornaisissa 60 (23).  Alueemme suurin ilmaantuvuus on Tuusulassa, joka on 1680 / 100 000 / 14 vrk. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Edellisen viikon aikana on todettu runsaasti koronatartuntoja myös työssäkäyvässä väestössä. Tartuntojen määrän nousu näkyy myös hoiva- ja hoitoyksiköissä tapahtuneissa altistusselvittelyiden määrässä. Koronan torjuntatoimia on entisestään tehostettu sairaanhoidon ja ikääntyneiden asumispalveluissa muun muassa ottamalla käyttöön työntekijöille venttiilitön FFP2-hengityksensuojain. Ikäryhmistä tartuntoja on todettu eniten 40–49-vuotiaiden ikäryhmässä ja seuraavaksi eniten 30–39-vuotiailla. Tartuntoja on kuitenkin lähes saman verran 10–19-vuotiailla kuin 30–39-vuotiailla.

HUS:n erikoissairaanhoidon koronapotilaiden määrä on noussut ja hoidettavana on ollut yli 100 potilasta, joista noin joka kuudes on ollut tehohoidossa. JUSTin koronaosastolla on hoidossa viime päivinä noin 10 koronapotilasta.

Tartuntamäärien kasvu on heikentänyt koronatestiin pääsyä. Aikoja ei ole saatavissa samalle päivälle.

Tartunnanjäljityksen viive on 0 – 15, mutta joidenkin tapausten osalta jopa 3 viikkoa. Tartunnanjäljityksessä hoidetaan ensisijaisesti puhelimitse yli 65-vuotiaat henkilöt, sote-työntekijät ja pitkäaikaishoidon asukkaat sekä mahdolliset tartuntaryvästymät. Kaikkia tartunnan saaneita ohjeistetaan massatekstiviestein. Omikronepäilyissä perheenjäsenet jäävät karanteeniin ellei henkilöllä ole kolmea koronarokotusta. Tartuntamäärien runsaan kasvun vuoksi, yksittäisten koulu- ja päiväkotien, harrastusseurojen tartuntatapausten tai mahdollisten altistumisten viestintä ei ole mahdollista.

Koronavirusnäytteenottopisteet 1.1.2022 alkaen

HUS on kilpailuttanut koronavirusnäytteenoton vuodelle 2022. Koronanäytteenottopalvelun tuottaa HUS yhdessä alihankintaverkoston kanssa. Keski-Uudellamaalla näytteenoton toteuttaa 9Lives, ja lisäksi HUS Diagnostiikkakeskus tuottaa näytteenottopalveluja omissa koronavirusnäytteenottopisteissään.

Ajanvaraus pysyy ennallaan. Ajan voi varata haluamalleen ajanvarausjärjestelmässä olevalle näytteenottopisteelle. Koronanäytteenoton kaikki ajat on varattu 31.12.21 asti. Uusia aikoja kaikkiin alueemme näytteenottopisteisiin on tarjolla 1.1.22 alkaen.

Toimipisteet Keski-Uudellamaalla 1.1.2022 alkaen:

  • Hyvinkään sairaala, Sairaalankatu 1, 05850 Hyvinkää. Näytteenotto toimii sisätiloissa. Ei matkustajien rajatestausta
  • Järvenpää, Seutulantie 14, 04410 Järvenpää. Näytteenottoon voi tulla autolla tai kävellen. Matkustajien rajatestausta tehdään.
  • Kerava, Metsolantie 9 C, 04200 Kerava. Näytteenottoon voi tulla autolla tai kävellen. Matkustajien rajatestausta tehdään.
  • Klaukkala, Lepsämäntie 12, 01800 Nurmijärvi. Näytteenottoon voi tulla autolla tai kävellen. Matkustajien rajatestausta tehdään.
  • Mäntsälä – väliaikaisesti ei näytteenottoa. Uuden pisteen avaamisesta viestitään myöhemmin.

Tarkemmat tiedot toimipisteistä osoitteessa: https://www.hus.fi/koronavirusnaytteenottopisteet

Koronarokotusviikot 3. – 23.1. käynnistyneet

Keusote valmistautuu THL:n uuden koronarokotesuosituksen mukaisesti rokottamaan kaikki kolmanteen rokotteeseen oikeutetut henkilöt tammikuun -22 loppuun mennessä. Keusoten alueella kolmanteen koronarokotteeseen oikeutettuja on noin 125 000. Keusotessa on lisäksi käynnistynyt kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset.

Massarokotusviikot järjestetään alueemme kunnissa 3.– 23.1. Rokotusviikkoja varten on avattu uusia rokotusaikoja sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Koronarokotuksia annetaan kaikissa kunnissa ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta walk in ja drive in -pisteillä. Lasten 5-11-vuotiaiden rokotukset hoidetaan ajanvarauksella.

Katso rokotuspisteet ja aukioloajat:

Uudellamaalla koronarajoitusten jatkaminen näyttää todennäköiseltä

Tällä hetkellä aluehallintovirasto on kieltänyt henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 17.1.2022 asti. Lisäksi alueelle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa 10.1.2022 asti. Koronapassia ei ole voinut ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona. Muissa asiakas- ja osallistujatiloissa on voimassa 17.1.22 asti 58 d §:n mukainen päätös toiminnan järjestämisestä siten, että  tartunnanriskiä voidaan ehkäistä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on 3.1.22 suositellut koronarajoitusten jatkamista kahdella viikolla. Koko Uudellamaalla tilanne on huonontunut. Keusote suosittaa pääkaupunkiseudun linjauksen mukaista päätöstä alueelleen.