Siirry sisältöön

Koronatilannekatsaus 20.12.21 – Keusoten koronatartunnoista kolmasosassa Omikron epäily

Keusoten alueen koronatartuntojen määrä on jatkanut kiihtyvää nousuaan. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 495 / 100 000 / 14 vrk. Tartunnoista jo kolmasosa on ns. s-geeninegatiivisia, joka viittaa Omikron-variantin mahdollisuuteen. Lisäksi viime viikon tartuntatapausten kiihtyvä kasvu ja Omikron-variantin ilmaantuminen Keusoten alueella osuvat ajallisesti yhteen.

Viikolla 50 koronatartuntoja todettiin 590 kpl, joka on runsaasti enemmän kuin edeltävällä viikolla (395 kpl). Kaikissa muissa kunnissa tartuntamäärät ovat nousussa paitsi Mäntsälässä. Tartuntoja on todettu Nurmijärvellä 161, Hyvinkäällä 138, Tuusulassa 115, Mäntsälässä 58, Järvenpäässä 103 ja Pornaisissa 15. Mäntsälän ilmaantuvuus on edelleen alueemme suurin, 635 / 100 000 / 14 vrk. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Edellisen viikon aikana on todettu koronatartuntoja runsaasti erityisesti alueemme kouluissa ja jonkin verran päiväkodeissa. Tartuntamäärien nousu näkyy myös laitosaltistumisissa, joita viime viikolla on ollut joitakin. Tartunnoista noin neljännes on ala-koulu tai päiväkoti-ikäisiä. Tartuntoja on todettu eniten 7–11-vuotiaiden ikäryhmässä ja seuraavaksi eniten 30–39-vuotiailla.

HUS:n erikoissairaanhoidossa koronapotilaita on ollut hoidettavana vajaa 60 potilasta, joista noin joka neljäs on ollut tehohoidossa. Keusoten alueella koronakuolemia on tapahtunut vajaan viikon aikana neljä, joista iäkkäitä kolme ja yksi työikäinen. JUSTin koronaosastolla on hoidossa yli 5 koronapotilasta, aiemmin potilaiden määrä on vaihdellut 0–4 välillä.

Näytteenottomäärät ovat pysyneet korkealla. Viikolla 50 koronanäytteitä otettiin 6295 kpl, ja 5 486 kpl viikolla 49.

Tartunnanjäljityksen viive on 0–10 vuorokautta. Tartunnanjäljityksessä hoidetaan vuorokauden kuluessa puhelimitse yli 60-vuotiaat henkilöt ja sote-työntekijät. Kaikkia tartunnan saaneita ohjeistetaan massatekstiviestein. Omikronepäilyissä perheenjäsenet jäävät karanteeniin riippumatta rokotussuojasta. Alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten kohdalla tarkistetaan, onko lapsi ollut tartuttavuusaikana opetuksessa tai hoidossa, ja tiedotetaan ryhmää. Lisäämme altistumistiedot arkipäivisin verkkosivuillemme: 

Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan kaikille 18-vuotta täyttäneille, rokotuspisteillämme ruuhkaa

Kuntalaiset ovat hakeutuneet aktiivisesti ottamaan kolmansia koronarokoteannoksia, ja koronarokotuspisteillämme on tällä hetkellä ruuhkaa. Ilman ajanvarausta saapuvien kannattaa varautua jonoihin, ja mahdollisuuksien mukaan hakeutua rokotukseen vähemmän ruuhkaisena ajankohtana.

Aikoja on rajallisesti saatavilla. Rokottajien määrää lisätään aktiivisesti, ja uusia aikoja avataan tammi-helmikuulle olennaisesti lisää. Emme vielä pysty tarjoamaan kolmansia rokotteita kaikille THL:n uusimman suosituksen aikataulussa.

THL suosittelee, että kolmannen koronarokoteannoksen voi ottaa, kun toisesta annoksesta on kulunut:

  • 18–59-vuotiaat riskiryhmäläiset ja 60 vuotta täyttäneet – 3–4 kuukautta
  • 18–60-vuotiaat perusterveet – 4–6 kuukautta

Suosittelemme ja kannustamme erityisesti ikäihmisiä ja riskiryhmäläisiä hakeutumaan rokotukseen ennen nuorempia ikäryhmiä.

5–11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset käynnistyneet

5–11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien lasten rokotukset ovat käynnistyneet. Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta kaikille alle 5–11-vuotiaille eikä lainkaan alle 5-vuotiaille lapsille.

5–11-vuotiaille annetaan vain tälle ikäryhmälle tarkoitettua BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Tämä ikäryhmä saa kaksi rokotetta ja annosväli on 6–12 viikkoa. Sairastetun koronataudin jälkeen rokote on mahdollista ottaa 6 kuukauden kuluttua.

Rokotusta varten tulee varata aika ensisijaisesti osoitteesta koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma–pe 8–16.

Katso tarkemmin tiedotteestamme https://www.keusote.fi/2021/12/17/koronarokotukset-alkavat-5-11-vuotiaille-riskiryhmaan-kuuluville/

HUSin koronavirusnäytteenottokapasiteetti täydessä käytössä – kahdesti rokotetuille suositellaan kotitestiä

Koronavirustestiin hakeutuvien määrä on kasvanut HUSin alueella ja vapaita aikoja samalle päivälle on vaikea saada. Viime päivinä testejä on tehty yli 10 000 päivässä.

HUSin alueen testauskriteerit päivitettiin syyskuussa. Nämä kriteerit ovat edelleen voimassa. Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Katso tarkemmin tiedotteesta https://www.hus.fi/ajankohtaista/husin-koronavirusnaytteenottokapasiteetti-taydessa-kaytossa-kahdesti-rokotetuille

Yksityistilaisuudet vain pienissä ryhmissä, maskisuositus laajenee alakouluissa

Koronaepidemia tilanteen huonontumisen vuoksi Keusote suosittelee, ettei suuria yksityistilaisuuksia järjestetä eikä niihin osallistuta. Erityisesti joulua ja uuden vuoden aikaa suositellaan vietettävän perhe- ja lähipiirissä. Mikäli aiot tavata ikääntyneitä tai riskiryhmään kuuluvia, voit harkita koronakotipikatestin tekemistä.

Tämän hetken tavoitteena on, että koululaisten kevätlukukausi aloitetaan lähiopetuksessa. Keusote suosittelee maskien käytön laajentamista alakouluissa. Tiedotamme asiasta lisää ennen koulujen alkua.