Siirry sisältöön

Koronatilannekatsaus 8.11.21 – Tartuntamäärät ja ilmaantuvuus nousussa, kaikille suositellaan tartuntojen leviämistä hillitseviä toimintatapoja

Keusoten alueen koronatartuntojen määrä on noussut selvästi verrattuna edeltävän viikon tilanteeseen. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 154 / 100 000 / 14 vrk.

Viikolla 44 koronatartuntoja todettiin 165 kpl, joka on enemmän kuin edeltävällä viikolla (143 kpl). Tartuntoja on todettu Tuusulassa 49, Järvenpäässä 37, Nurmijärvellä 36, Hyvinkäällä 22, Mäntsälässä 17 ja Pornaisissa 4.

Viikolla 44 tartunnan saaneista noin 68 % oli rokottamattomia, 6 % kertaalleen rokotettuja ja 26 % henkilöistä on saanut suositellun rokotesuojan.

Järvenpäässä Kinnarin koulussa on todettu yhdellä alakoululuokalla 5 tartunnan ryvästymä viikon 44 aikana, ja luokalle on asetettu laajemmin karanteeneja.

Näytteenottomäärät ovat hieman nousussa. Viikolla 44 koronanäytteitä otettiin 2 759 kpl, ja viikolla 43 2 622 kpl.

Tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä 0–4 vuorokauden viive.

Keusoten alueella karanteeneja asetetaan noin 150–200 viikossa.

Tehosterokotteen saanut yli 140 000 asukasta

Koronarokotekattavuus Keusoten alueen koko väestöstä laskettuna on 74,2 %, ja tehosterokotteen saaneiden 68,6 %. Ensimmäisen koronarokotteen on saanut 151 929 alueen asukasta, ja tehosterokotteen 140 232 asukasta.

Kun tarkastellaan 12-vuotiaiden ja vanhempien henkilöiden rokotuskattavuutta, on ensimmäisen koronarokotteen ottaneita 83,2–88,6 %, ja toisen annoksen ottaneita 77,3–81,4 % riippuen kotikunnasta.

Koronarokotukset edistyvät hyvin. Toisia ja kolmansia rokotusaikoja on tällä hetkellä varattuna noin 6000. Uusia vapaita koronarokotusaikoja on avattu aina tammikuulle asti.
Rokotusaikoja on saatavilla rokotuspisteillämme arkipäivisin myös klo 16–18, ja rokotuksiin pääsee hyvin työ- ja koulupäivän jälkeen.
Kannustamme edelleen asukkaita täydentämään jo aloitettua rokotussarjaa, ja jokainen uusi aloitettu rokotussarja on yhä merkityksellinen.

Raportointi THL:n rokotuskarttaan Hyvinkään koronarokotuslukujen osalta tauolla

Perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusten siirto Hyvinkään potilastietojärjestämästä on tilapäisesti keskeytetty teknisten korjausten vuoksi. Hyvinkään rokotuskattavuusprosentit eivät tauon aikana päivity Keusoten Koronavirus lukuina -nettisivulle, eikä THL:n Covid-19-rokotusten edistymisen sivustolle.
Keskeytyksellä ei ole tiedossa vaikutuksia koronatodistusten saamiseen Omakannasta.

Keusoten alue koronaepidemian leviämisvaiheessa – Rokotusten lisäksi syytä noudattaa myös muita tartuntojen leviämistä hillitseviä toimintatapoja

Keusoten alue on nyt koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Koronatestauskriteerit ovat pysyneet jonkin aikaa muuttumattomina, mutta tästä huolimatta koronatartunnan saaneiden määrä on nousussa, ja testissä käyneistä yhä suuremmalla osalla todetaan tartunta. Tartunnat leviävät nyt runsaasti väestössä, ja Keusoten alueella tämä näkyy selvimmin Tuusulassa, Nurmijärvellä ja Järvenpäässä.

On mahdollista, että tämän hetken epidemiatilanteessa rajoitustoimia voidaan joutua lähiaikoina lisäämään.

Keusote suosittelee vahvasti vähintään kahden rokoteannoksen ottamista, ja että riskiryhmät ja 60 vuotta täyttäneet ottaisivat myös tarjotun kolmannen rokoteannoksen. Tästä huolimatta sairaalahoitoon voi joutua koronaviruksen vuoksi enenevässä määrin sekä rokottamatonta että rokotettua väestöä.

Tartunnat leviävät tavallisissa ihmisten välisissä kontakteissa, mm. työpaikoilla, harrastuksissa, yksityisissä kohtaamisissa ja ravintoloissa. Toiminta tulisi pyrkiä järjestämään riittävän väljästi, ja turvavälejä on hyvä edelleen noudattaa.

Maskisuositus on edelleen voimassa rokotussuojasta huolimatta mm. joukkoliikenteessä, sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä yleisötilaisuuksissa.
Tartuntariski on olemassa kaikissa lähikontakteissa, ja työpaikoillakin maskia kannattaa useissa tilanteissa käyttää.

Useilla työpaikoilla on siirrytty hybridityöskentelymalleihin, ja näiden toteuttamisessa tartuntariski tulee ottaa huomioon. Erityisen tärkeää on, että lievästikin flunssa- tai mahatautioireisena jäädään kotiin, ja suositaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

Tilannetta seurataan aktiivisesti. Jos tilanteessa tapahtuu muutoksia, suosituksia ja ohjeita tarkastellaan uudelleen.